Gå till innehåll

Joana Cardoso Ferreira

Joana växte upp på den Iberiska halvön och kom till Sverige som kärleksinvandrare. Före det flyttade hon runt i Europa och studerade romanska språk i Lissabon, Madrid, Paris och Tyskland (Braunschweig). Under några år hade hon också en egen skola i Portugal där hon främst undervisade utländska medborgare i portugisiska. Numera talar hon sju språk.

- Jag gillar språk. Jag gillar människor. Jag har det perfekta yrket och skulle aldrig byta.

För Joana är språket ett verktyg för kommunikation mellan människor. En viktig del av hennes undervisning består därmed i att skapa en avslappnad stämning och atmosfär i gruppen. Eftersom det även ingår skratt-terapi i kursen skrattar hon ofta åt sig själv.

- Jag bryter och gör bort mig. Men jag säger åt deltagarna att våga prata mitt språk. För jag vågar prata ert.

Hon blir däremot irriterad när folk går runt och inbillar sig att man inte kan lära sig språk om man är gammal eller inte är så bra på grammatik. Istället beskriver hon hur det är läraren som måste ha goda kunskaper om grammatik och de måste han eller hon kunna förklara med enkla ord så att deltagarna lär sig efter hand.

- Jag måste använda metoder som når deltagarna. Det är mitt fel om de inte förstår. Då måste jag upprepa formuleringarna på ett sätt som träffar eleverna.

Men det viktigaste av allt är att ha roligt och det gäller inte bara när man ska lära sig ett språk. För en människa lär sig aldrig så mycket som när hon leker och det behöver inte vara så seriöst. Inlärning handlar om lust och det ska vara skoj.

- Folk vill inte bara vara papagojor som upprepar vad läraren säger. Folk vill vara människor. Det handlar om förmågan att hitta skrattet. Det tillhör vår natur.


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 augusti 2014.