Gå till innehåll

Per Hagman

Per Hagman är konstnär och en av ABFs begåvade konstledare. Vi passade på att ställa ett par korta frågor till Per för att du ska få en liten inblick i våra konstateljéer och de ledare du kan få möta där.

Vad har du för konstnärlig bakgrund?
– Jag gick konstnärliga utbildningar i ungefär åtta år. Först på Konstindustriskolan (idag HDK) och sedan på Hovedskous Målarskola (idag Göteborgs Konstskola).
Jag har aldrig gjort något annat än arbetat med konst, jag visste redan från början att det var det jag ville göra. I mitt eget skapande har jag skiftat mellan material och genre, men det har blivit många teckningar och målningar.
Ofta självporträtt och andra porträtt. Jag är även intresserad av horisonter, eftersom det ofta är det första vi lägger märke till i en bild.
Det är som om betraktandet av horisonten inger oss människor en trygghetskänsla, vi vet var vi befinner oss.

Vad är det bästa med att undervisa i konst?
– Det bästa är att jag som ledare får utmana mig själv, gräva fram kunskaper som jag inte trodde att jag hade. Att uppmuntra deltagarna till ett kritiskt tänkande. Jag vill försöka få deltagarna till att resonera kring konst och konstnärskap så att de kan hitta fram till sin egen stil, sitt eget uttryck.

Vad kan man vänta sig om man går en konstkurs för dig?
– Jag anser att det först och främst handlar om att få grundlig kunskap om de material du vill arbeta med. Jag visar på olika förhållningssätt till hur man kan arbeta med materialet, så att deltagaren förhoppningsvis når fram till en aha-upplevelse. Det handlar om en process som jag som ledare sätter igång. Sedan skapar deltagaren utifrån
sina egna önskemål och förutsättningar.
Alla har vi ritat och målat som barn, men de flesta vuxna har gjort ett uppehåll. Det gäller att hitta tillbaks till den nivå du en gång varit på och utgå därifrån. Att lära sig måla är en lustfylld upplevelse, men naturligtvis med ett visst mått av ångest, som alltid när man ska lära sig något nytt och utmana sig själv. Det som gör det så jäkla
spännande är att inget kurstillfälle är det andra likt, för någon av oss.

Per leder bland annat kurserna Teckning och akvarell och Landskapsmåleri, Konstskolans Måleri och teckning och Akvarellhelg, under 2013.
Samtliga konstkurser hittar du här på webben eller i vår katalog. Samtliga konstkurser hittar du här på webben eller i vår katalog. Vi har tre ljusa konstateljéer på Järntorget 8.


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 10 september 2014.