Gå till innehåll

Vad kan jag göra?

Flyktingsituationen i Göteborg Vad kan jag göra?

Vad kan du, som engagerad medmänniska, göra? Under parollen ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något” föreslår vi bland annat detta:

 • Bli familjehem för ensamkommande. I Göteborg finns två ingångar till det:
  • Enheten Ensamkommande unga - Familjehem (fd Familjevården) som nu bara placerar ensamkommande och behöver familjer.
   031-3679735
   www.goteborg.se/familjevarden
  • Familjehem i Göteborg stad som jobbar med alla slags barn ni familjehem, även ensamkommande.
   020-444001
   www.goteborg.se/familjehemgoteborg
   Det är rätt många som hör av sig just nu så misströsta inte om det tar ett tag innan du får svar. Häng kvar, du behövs!
 • Bli god man, särskild förordnad vårdnadshavare, kontaktperson eller stödperson.
  • God man är man under asylprocessen. Det utses av Överförmyndaförvaltningen i Göteborg, man behöver gå en kurs först för att bli insatt i uppdraget. God man är den vuxne i barnets liv som ser till att behov tillgodoses och saker går rätt till. Man sköter barnets ekonomi men har inte omsorgsansvaret. Uppdraget är arvoderat.
   031-368 09 00
   http://goteborg.se/…/port…/overformyndarf/ensamkommande-barn
  • Särskild förordnad vårdnadshavare får barnet efter beslut om uppehållstillstånd. Då är man den vuxne som bevakar barnets rätt och att behov blir tillgodosedda. Det är socialtjänsten i respektive stadsdel som letar upp personer som kan vara detta för barnen. Det är stor brist på detta! Uppdraget är arvoderat. Kontakta din stadsdel genom växeln i Göteborg 031-365 0000 och be att få prata med Barn och unga-enheten i socialtjänsten.
  • Kontaktperson blir man genom stadsdelens socialtjänst eller Familjehem i Göteborg 020-4444001. Då är man en person att träffa, som kan stödja i livet på olika sätt. Ett mer socialt och stödjande uppdrag. Det är inte alla ensamkommande som har detta.

Det tar kanske lite tid innan du är igång i dessa uppdragen, men håll ut - du behövs verkligen! Nu i år, nästa år och nästa igen.

 • Bli volontär
  Kontakta tex Röda korset, IM -Individuell människohjälp, Räddningsmissionen, Reningsborg, gå med i Kompis Sverige www.kompissverige.se , Invitationsdepartementet http://invitationsdepartementet.eu, Fryshuset, IMs språkcafé, ge läxhjälp eller liknande.
  Leta upp en kontext där det finns många nyanlända och lär känna dem, få dem att känna dig välkomna. Nästan alla asylsökande jag möter vill lära sig svenska och få ett jobb eller bara träffa en svensk, få språkträna och känna sig sedd och välkommen. Visst är det bra att ge pengar och skänka annat, men kan du skänka din tid och fokus så är det det allra viktigaste för de som redan är här i Sverige.
 • I Göteborg har vi ett partnerskap mellan Staden och några organisationer om ett gott mottagande i Göteborg av ensamkommande. Dessa organisationer har redan ett arbete du kan bli volontär inom:, Bräcke diakoni, IM Individuell människohjälp, Reningsborg, Rädda barnen, Räddningsmissionen, Röda korset och Skyddsvärnet.
 • På våra boenden i Göteborg tar vi emot volontärer men under mycket kontrollerade former då det är barnens och ungdomarnas hem. Man kan t ex vara läxläsare eller erbjuda aktiviteter.
  Kontaktuppgifter till våra boenden finns på webbsidan www.goteborg.se/ensamkommande
 • Bli flyktingguide/språkvän
  Göteborgs stad matchar etablerade i Sverige med nyanlända. Det är en helt frivillig och social verksamhet. Man träffas och umgås individuellt eller i grupp: www.goteborg.se/flyktingguide
 • Donera pengar
  Välj etablerade organisationer såsom Röda korset, UNHCR, Unicef osv. Det är erbarmliga villkor på vägen under flykten och flera organisationer hjälper på plats. Livet i de allt större flyktinglägren är ofta tragiskt och hårt. Här behövs pengar! Länder skänker inte det de lovat. Skänk genom väletablerade organisationer.
 • Röda korset arbetar också med familjeåterförening, de gör ett ovärderligt arbete med att sammanföra eller skapa kontakt i familjer som splittrats under flykten. Detta behöver pengar!

 • Skänka saker
  Tänk till så att det blir saker som verkligen behövs. Behovet är större på förläggningar för vuxna och familjer. Ensamkommande blir ofta gott mottagna i boendena och får det de behöver. Röda korset finns på alla vuxenförläggningar och kan vara en bra kanal in där. Vi tar emot tonårskläder i några av våra asylboenden så de kan få kläder snabbt, det tar ibland lite tid innan det kommer igång att så att de kan köpa det de behöver. Det finns också ett ankomstboende i Lerum, Herkules i Härskogen, som drivs av Gryning vård AB på uppdrag av Göteborgs stad. Det är det första stället ungdomarna kommer till, trötta, hungriga och rädda. De stannar oftast bara några dagar tills de blir anvisade till en kommun där de sedan ska vara kvar. Många kommer utan packning, i det de har på sig bara. Även Mölndals kommun har flera ankomstboenden.
 • Läs på, lär dig mer så du kan argumentera bättre för ett gott mottagande av människor på flykt. Gå med i Facebookgrupper och skriv under på upprop. Gå på manifestationer och visa var du står.

 • Jobba med ensamkommande
  Det startar många boenden nu och kommer att göra så under en tid framöver. Vi och andra kommer att behöva kloka vuxna som arbetar där. Vi önskar att man är mogen, stabil vuxen och har som krav att man har högskoleutbildning inom relevant fält tex socialt, pedagogiskt, beteendevetenskapligt. Alla våra fasta tjänster annonserar vi på platsbanken.se. Vill du vara vikarie kan du maila din ansökan till jobb.ensamkommande@socialresurs.goteborg


Avslutar med Stig Dagermans dikt En broder mer:

Jorden kan du inte göra om

Stilla din häftiga själ

Endast en sak kan du göra

En annan människa väl

Men detta är redan så mycket

Att själva stjärnorna ler

En hungrande människa mindre

Betyder en broder mer


 • Dela artikel
 • Skriv ut

Senast ändrad den 10 december 2015.