Gå till innehåll

Samhälle, politik, fackligt

God man för ensamkommande flyktingbarn

Kursen är fulltecknad!

Välkommen till en tredagarsutbildning för dig som vill ansöka om att bli god man för ensamkommande flyktingbarn! Medverkande föreläsare är representanter från skola, vård, socialtjänsten, Överförmyndarförvaltningen, Röda Korset, Amnesty m.fl. Kursen ges i Folkets Hus på Olof Palmes Plats och studieledare genom hela utbildningen är den erfarne gode mannen Eva Dahlstrand. Föreläsningarna kombineras med interaktivitet i form av diskussioner och fallstudier, samt hemstudier genom SKL:s webbutbildning. 


ABF Göteborg arrangerar kursen baserat på Sveriges Kommuner och Landstings studieplan för utbildningen, samt i samråd med Överförmyndarförvaltningen i Göteborg.

Vad innebär det att vara god man?
Asylsökande barn som kommer till Sverige utan sina föräldrar ska enligt lag få en god man som företräder dem både som vårdnadshavare och förmyndare. Detta betyder att den gode mannen ansvarar för och bestämmer över barnets både personliga och ekonomiska förhållanden.
Konkreta uppgifter kan vara att ansöka om aktuella bidrag, se till att barnet får komma på en hälsoundersökning, se till att barnet får en fungerande skolgång och att vara ett stöd för barnet under asylprocessen.

Det är Överförmyndarförvaltningen som utser gode män för ensamkommande barn. Efter avslutad utbildning och godkänt slutprov ansöker du till Överförmyndarförvaltningen om att få ta uppdrag som god man för ensamkommande barn.

Om du vill ha mer information om rollen som god man för ensamkommande barn går det bra att kontakta Överförmyndarfövaltningen, Johanna Andersson, tel 031-368 09 06

OBS! Att vara god man för ett ensamkommande barn är inte detsamma som att vara god man för myndiga personer, det är två olika uppdrag och utbildningar. För mer information se www.of.goteborg.se


Vem kan bli god man?

• Uppdraget är ett frivillighets- och förtroendeuppdrag, inte en anställning, och är som regel förlagt till dagtid. För att kunna utföra uppdraget som god man krävs alltså att du har möjlighet att delta på möten på dagtid. Uppdraget går därför inte att kombinera med vissa heltidstjänster.
• En god man för ett ensamkommande barn har ett stort ansvar gentemot barnet och behöver således ha relevanta erfarenheter. Erfarenheter av att arbeta med barn och ungdomar, av flyktingfrågor, språkkunskaper eller studier inom samhällsorienterade ämnen är meriterande.
• Då du som god man är barnets företrädare i Sverige ställs som krav att du utan några som helst begränsningar behärskar det svenska språket och att du är väl bevandrad i det svenska samhället.
• Du ska vara mellan 25 och 75 år, inte ha några betalningsanmärkningar och inte förekomma i polisens belastningsregister. Överförmyndarförvaltningen gör även en kontroll mot socialregistret. Från dessa krav görs inga undantag.

Innehåll

• God mans uppdrag
• Socialtjänstens ansvar
• Migrationsverkets ansvar
• Efterforskning av anhöriga
• Rätten till utbildning
• Ensamkommande barns hälsa

Felmeddelande

Kontakta ABF för att anmäla dig till den här kursen/studiecirkeln:

ABF Göteborg, Växel 031-774 31 00

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 30 september 2016.

Fakta

Startdatum: 7 november 2016

Veckodagar: Måndag(ar)

Tidpunkt: 09.00 - 17.00

Antal tillfällen: 3

Arrangör: Överförmyndarförvaltningen

Cirkelledare: Eva Dahlstrand

Plats: Göteborg Folkets Hus Göteborg, Ellös
Olof Palmes Plats 3, 41304, GÖTEBORG

Arrangemangsnummer: 983295


Visa större karta