Gå till innehåll

Sätt ditt avtryck på framtidens demokrati

  • Måndag, 22 januari 2018

Vi tror att samtal och samarbete är demokratins livsnerv. Välkommen att göra skillnad tillsammans med oss!  

Den 9 september 2018 är det riksdagsval - en anledning för oss alla att tänka till kring vilken typ av samhälle vi vill ha och hur vi själva vill bidra.

ABF vill att demokratins idéer ska prägla hela samhället. Demokrati är enligt oss ett uttryck för att vi människor är beroende av varandra. Vi ser demokratin som en process och rörelseriktning, och därmed mycket mer än en metod för beslutsfattande och val av företrädande. ABF arbetar för politiska processer som växer ur dialog, bildning och kunskap. 

På våra kurser kan du fördjupa dig i samhällsfrågor och bilda dig en uppfattning. Du kan också ta pulsen på samhället genom våra högaktuella författarsamtal. Eller bilda en egen studiecirkel för att diskutera de frågor du brinner för tillsammans med dina kamrater.

Tillsammans kan vi göra en annan värld möjlig!

Översiktsutbildning lagreglerade uppdrag - helgkurs - 27-28 januari

Här introduceras du till vad det innebär att vara kontaktperson för socialtjänsten, god man, förvaltare, kontaktperson och kontaktfamilj, lekmannaövervakare och anstaltsbesökare samt stödperson för personer i tvångsvård. 

Kursen är kostnadsfri och arrangeras i samarbete med GFS - Göteborgs Frivilliga Samhällsarbetare.

 

Fake news? Lär dig metoderna för att avslöja bluffen

Fake news, alternativa fakta eller helt riktiga fakta som man kan lita på? Hur ska vi veta vad som är vad? Speciellt vid stora händelser sprids ofta desinformation, och vad är skillnaden på fakta och opinion? 

 

Feministiskt självförsvar

Det här är en kurs där du lär känna dina egna gränser och lära dig att försvara dem! Vi gör röstövningar, kroppsspråksövningar och fysiska övningar. Vi diskuterar juridik, kränkningar som kan uppstå på arbetsplatser och i det offentliga rummet. 

 

Programmering för aktivister - nybörjarnivå

Hur kan vi bygga digitala kampanjverktyg, använda oss av gratis och öppna verktyg, eller utnyttja öppen data för politisk påverkan? Vi lär oss från grunden i en välkomnande nivå där det är lätt att ställa frågor. Misstag är en viktig del i programmering, så vi uppmuntrar nyfikenhet.

Kursen ges i samarbete med Digidem Lab, läs mer om projektet här.

 

Lekmannaövervakare och anstaltsbesökare

På denna kurs möter vi representanter från polis, juridik, frivård, anstalt och får berättelser från personer med egen erfarenhet från kriminalitet och missbruk. 

Kursen är kostnadsfri och ges i samarbete med GFS; Göteborgs Frivilliga Samhällsarbetare.

 

Våga säga!

 Här får du hjälp med att hitta lusten och modet att säga vad du tycker, hålla tal/ föredrag eller bara uttrycka din åsikt i lunchrummet. En grundförutsättning är ju då, att vi vågar tala inför folk. Välkommen till en kurs där vi i grupp gör lekfulla och lustfyllda övningar i kommunikation, empati och för att minska självcensur. 

 

 

Medborgarnas toppmöte 

Nyfiken på demokratifrågor och på hur du som medborgare kan påverka samhället? Under den här kursen kommer du som deltagare att utveckla ditt sätt att se på demokratiska system och hur man skulle kunna utveckla den representativa demokratin vi har i Sverige idag.
En utgångspunkt i diskussionerna kommer att vara konceptet G1000 - ett koncept för medborgarnas egna toppmöte, där tusen slumpmässigt utvalda medborgare samlas för att fritt diskutera och ta fram förslag kring de frågor man anser viktiga för livet i sin stad.

Kursen ges i samarbete med Digidem Lab, läs mer om dem här.

 

Medborgarjournalistik

Tycker du om att skriva och vill nå ut med dina tankar och åsikter? Medborgarjournalistik är när personer utan journalistutbildning bidrar till nyhetsflödet och kompletterar de perspektiv som får synas i traditionell media.Vi arbetar utifrån ett normkritiskt perspektiv och ser på våra egna och andras texter ur ett feministiskt och antirasistiskt perspektiv. 

Måndagar med start 16 april

 

Kontaktperson för socialtjänsten - helgkurs 21-22 april

Vill du och/eller din familj hjälpa utsatta i mötet med socialtjänsten? Här får du kunskaper om socialtjänst, bistånd och de lagar som styr. Kursen handlar även om psykiska sjukdomar, missbruksproblematik och funktionshinder. Efter kursen kan du ansöka om uppdrag från socialtjänsten och/eller att bli stödperson hos patientnämnden.

Kursen är kostnadsfri och arrangeras i samarbete med GFS - Göteborgs Frivilliga Samhällsarbetare.

Möt författaren Navid Modiri

Navid Modiri är känd som kommunikatör, programledare och artist. Mitt i den heta flyktingdebatten, i januari 2016, skrev han ett inlägg på Facebook som blev viralt, och det inlägget utvecklade han till en bok om sitt liv med titeln Hej syster. Boken handlar om flykten från Iran och om känslan att inte riktigt höra hemma i någon av sina världar. En berättelse om svårigheten att anpassa sig till ett nytt land, om att hitta hem, och om flykt i en vidare mening: Kanske befinner vi oss alla egentligen på flykt från någonting? 

Torsdag 1 februari kl. 18.00 på Kortedala bibliotek

Möt författaren Viktor Banke

Viktor Banke är asylrättsjurist och debattör. Flyktingfrågan har kommit att genomsyra alla samhällsdiskussioner. Med stort engagemang berättar Viktor Banke i sin bok Andrum om människorna som flyr och om den farofyllda vägen till Sverige och mötena med myndigheterna. Andrum handlar också om makthavare och medier, om det breda stödet för mottagandet men också om hur de restriktiva rösterna som vädjar till folks rädsla blivit starkare. Har vi kunnat ge de asylsökande skydd eller är det Sverige som behövt andrum från flyktingvågen?

Måndagen den 19 februari kl. 18.00 på Biskopsgårdens bibliotek

Möt förfataren Evin Ahmad

Evin Ahmad är en högaktuell skådespelare, känd från flera av Folkteaterns uppsättningar så som Hamlet och Marie Antoinette samt den hyllade filmen Dröm vidare. 2017 debuterade hon med romanen En dag ska jag bygga ett slott av pengar. En berättelse om att börja på scenskolan och känna skuld över att lämna familj och vänner bakom sig. Om att inte riktigt passa in vare sig här eller där. Om drömmar och klass. 

Torsdag 15 februari kl. 19.00 på Gamlestadens bibliotek

Möt författaren Sara Wadell 

Sara Wadell är författare från Göteborg. Hon har skrivit flera lättlästa böcker. Den senaste, som handlar om hur svårt det kan vara att ordna ett bröllop, heter När mandelträden blommar. Wadell skildrar i sina böcker ofta utanförskap och oväntade möten mellan människor. Inför författarbesöket har vi en lättläst bokcirkel där vi läser I samma båt, en bok som på ett humoristiskt och varmt sätt beskriver en familj invandrad till Sverige från Iran. 

Tisdag 27 mars kl. 18.00 på Bergsjöns bibliotek

 

Alla våra författarsamtal hittar du här.

Bilda egen studiecirkel?

Att delta i eller starta en studiecirkel är ett perfekt sätt för att lära sig nytt eller fördjupa sina kunskaper i ett ämne tillsammans med andra intresserade. I studiecirkeln utgår man från deltagarnas önskemål, erfarenheter och förmågor. Alla som deltar har ett gemensamt mål och ansvaret för att nå målet.
Läs mer om hur du gör genom att klicka här. 

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 23 januari 2018.