Gå till innehåll

2012 Floid Gumbo

ABFs årsmöte gungade i takt till afrikanska toner när Floid Gumbo på måndagskvällen den 16 april mottog ABFs kulturpris 2012. ”Mama Gumbo”, som Floid ofta kallas, prisades för sina insatser med att sprida afrikansk musik och kultur i Göteborg genom bl a hennes program i förskolan, på äldreboenden samt genom att arrangera stödgalor för Zimbabwe. ”Priset känns så rätt” utbrast Floid, märkbart rörd, och tackade både ABF och sin mamma Elisa för äran.

Floid10B

Motiveringen lyder:

"Floid Gumbo profilerar afrikansk musik och kultur i Göteborg. Tusentals barn har i förskolan och skolan träffat Mama Gumbo genom hennes program ”Hakuna Matata” Barnen har lärt sig sjunga på olika afrikanska språk, stiftat bekantskap med den afrikanska ”mobiltelefonen” Djembetrumman och fått dansa sig varma och glada. Barn som träffat Mama Gumbo och hennes musikanter är för lång tid vaccinerade ifrån allt vad främlingsfientlighet heter. I samverkan med Musik i Väst och Göteborgs kulturförvaltning har Floid också genomfört ett stort antal turnéer på äldreboenden i Göteborg. Med jämna mellanrum har Floid tillsammans med gästartister arrangerat stödgalor för Zimbabwe.
Härstammandes från Zimbabwe ligger både det andliga och politiska nära hos Floid som också gör traditionella spelningar, lyfter fram afrikanska kampsånger och gospels. Hon gör workshops tillsammans med körer och danskurser för de hågade.
Där Floid Gumbo drar fram börjar människor dansa oavsett om det är i kyrkor, förskolor, äldreboenden, konsertlokaler eller på gator och torg.
Vi vill uppmärksamma Floid Gumbos kulturgärning genom att tilldela henne ABF Göteborgs kulturpris 2012.
Du är en eldsjäl och en inspirationskälla för oss alla."


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 december 2013.