Gå till innehåll

Medeltidsveckan 6-13 augusti

  • Måndag, 19 juni 2017

En vecka, 500 evenemang och 40 000 besökare. Sedan 1984 har evenemanget - med folkbildning och lustfyllt lärande i fokus - lockat besökare från när och fjärran. 

Medeltidsveckan grundades med en tanke om att lära ut historia genom att kliva in i den, ta en roll som medeltida människa och tänka kring hur denne kunde levt, ätit, tänkt och umgåtts. En tanke som lever kvar än idag, lika vital nu som då.

Gräv där du står var namnet på ett uppdrag till hela folkbildningssverige i början av 1980-talet. Det handlade om att få folk att intressera sig för den egna traktens historia, att studera, dokumentera och redovisa vad man kommit fram till i skrift, utställningar och teater. Med endast några dagar kvar av ansökningstiden blev Medeltidsveckans urmoder Wiveka Schwartz uppringd och presenterad med uppmaningen "Jag kan inte se att du sökt några pengar till ditt medeltidsprojekt. Vi skall göra fördelningen på måndag". Och resten är som man säger - historia! En folkbildande festival fylld av glädje, gemenskap och engagemang. Då som nu - dryga trettio år senare!

ABF Gotland har sedan 2013 samverkat med Medeltidsveckan och framför allt en del av de artister som får ruinerna att gunga i Visby innerstad. Så även i år – och vi är mycket stolta över att få vara en del av detta fantastiska evenemang!

Se fullständigt program för hela veckan på www.medeltidsveckan.se  

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 19 juni 2017.