Gå till innehåll

Vill du vara en del av vårt asylarbete?

  • Onsdag, 17 februari 2016

Den internationella flyktingkatastrofen blir allt mer påtaglig för varje dag som går. Både utanför Sveriges gränser och här hemma. Många flyktingar i Sverige får idag vänta i månader och ibland upp till ett år för ett beslut om uppehållstillstånd.  I väntan på asyl eller vidare boende arbetar vi för att ge människor som flytt till Sverige aktivt stöd och verktyg att etablera sig i det svenska samhället. Vår uppfattning är att alla som kommer till Sverige ska ges en snabb och bra väg in i samhällslivet. Det är vårt och allas ansvar att jobba för detta.

Här kan du lära dig mer, och också anmäla ditt intresse att bidra!

Regeringen riktade i somras ett anslag till studieförbunden på 30 miljoner kronor för att kunna göra utbildningar i svenska och samhällsorientering med asylsökanden under hösten 2015. Under hösten har regeringen i sin budget uttalat att studieförbunden får möjlighet att fortsätta med  arbetet. 2016 får studieförbunden  50 miljoner kronor för detta arbete. 

På Gotland visar vi upp ett unikt samarbetskoncept inom Gotlands Bildningsförbund, där sex studieförbund gått ihop och delar på resurser och boendeanläggningar för att stärka organisationen och göra ett enhetligt och hållbart arbete. ABF samarbetar här alltså med Bilda, Folkuniversitetet, Sensus, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan.

Syftet ska vara att ge en meningsfull sysselsättning under asyltiden och påskynda en framtida etablering i arbets- och samhällslivet för dem som beviljats uppehållstillstånd. Verksamheten ska vara avgiftsfri och stärka kunskaper i svenska språket och om samhället, och främja deltagande i arbets- och samhällslivet för asylsökande och för personer som har fått uppehållstillstånd och bor i Migrationsverkets anläggningsboende.

Här kan du lära dig mer, och också anmäla ditt intresse att bidra!

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 1 juni 2016.