Gå till innehåll

ABF 100 år 2012

Snart har det gått 100 år sedan 1912 då ABF grundades och vi började vår långa resa i folkbildningens tecken. Det ska vi självklart fira. Tiden för jubileet är planerad till den 11-17 juni 2012 i Stockholm. Vi kommer att ha aktiviteter i ABF-huset på Sveavägen, i Kulturhuset vid Sergels Torg (Plattan) och i Kungsträdgården. Temat för jubileet är ”Samhället sådant det är och sådant det borde vara”.

Jubileumsveckan ska naturligtvis inte bara hållas i Stockholm, utan aktiviteter ska pågå i hela landet. Alla ABFare och deltagare i ABFs många verksamheter kan av naturliga skäl inte komma till Stockholm, men alla ska känna att de deltar i jubileet. Det ska vi försöka se till genom att webb-sända en del seminarier, föreläsningar och artistuppträdanden, som man lokalt kan anordna olika arrangemang kring.

Temat för jubileet ”Samhället sådant det är och sådant det borde vara” ger också stora möjligheter till olika verksamhetsaktiviteter runt om i landet. Det är ett tema som alla våra organisationer kan arbeta med, eftersom det innehåller en förändringstanke. Temat kan också användas på ”öppna torget” i skrivar-, musik-, foto-, målar- och keramikcirklar. Vi kan ha utställningar på nätet där alstren visas upp för en bredare publik och fysiska utställningar/uppspelningar/uppläsningar lokalt. Vill vi kan vi anordna tävlingar med röstningsförfarande på nätet.

Jubileumstavla

Ett hundraårsjubileum behöver någon form av symbol och vad kan då vara bättre än en tavla. Konstnären Sven Ljungberg har tagit fram ett träsnitt med titeln ”Kunskapens träd” till ABFs hundraårsjubileum.

Jubileumsfilm

Hundra år av folkbildningshistoria handlar ju också om hundra år av samhällsutveckling. Vi planerar en film som tar sin utgångspunkt i början av 1900-talets fattig-Sverige och sedan förflyttar sig fram till nutid och framtid. Samtidigt som vi ser hur Sverige utvecklats följer vi också ABFs arbete. Ett antal intervjuer har redan gjorts med personer som varit aktiva inom ABF och nu fortsätter arbetet!

Genom alla våra pågående verksamheter ska vi se till att ingen organisation, fri grupp eller enskild deltagare kan undgå att se att ABF är på väg mot sin 100-års dag!

ABFs historia


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 6 april 2011.

För mer information, kontakta: