Gå till innehåll

Rapport #7 - intervju med Wafa

I rapport nummer sju från Palestina får vi möta Wafa som berättar om det tuffa livet för kvinnor i Ras Al-ein, samt om den hjälp som finns att få.

Hade jag känt till den här organisationen för några år sedan hade jag ändrat mitt liv och livet för mina döttrar som är så starkt knutet till mitt eget öde.

Orden är Wafas, hon gifte sig tidigt och födde två söner och fem döttrar som också giftes bort i tidig ålder då Wafas ansvar för den stora familjen gjorde henne sjuk. Wafa hoppades att bortgiftet skulle göra livet enklare för henne.

Istället blev effekten den motsatta och Wafa såg hur hennes döttrar belastades av samma mödor som hon själv. De fick barn medan de själva fortfarande var barn, berättar Wafa.

När organisationen doktorer och jurister för att undervisa om hälsa, barnafödande och rättigheter kom Wafa att förstå hur mycket grundläggande kunskap hon saknade i dessa ämnen. Men hon lärde sig mer och mer och uppmuntrar idag sina döttrar och vänner om att besöka organisationen för att de också ska få lära sig.

Organisationen har blivit mig mycket kär. Här har jag lärt känna nya vänner och har fått besöka nya platser som jag aldrig hade kunnat se förut på grund av min mycket begränsade ekonomi. I takt med att aktiviteterna här tog upp mer och mer av min fritid slutade jag snart klaga över att jag tillbringade så mycket tid hemma. Till och med mina barn ser och gläds över att jag nu har ett lyckligare liv.

När arbetet i Ras Al-ein-området påbörjades gjordes det i liten skala. Men efterfrågan har varit stor och organisationen har nu flyttat till större lokaler. Utöver produktion av hantverk och sociala satsningar har en skönhetssalong, en kooperativ organisation för produktion av olika produkter och ett kulturcenter för barn slagit upp sina portar.

Text: Insaf Odeh


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 13 december 2012.