Gå till innehåll

Miljö, natur, djur

/ImageVaultFiles/id_425/cf_77/Milj-_rotationsbild.JPG

Svampplockning för nybörjare, teori och praktik 2018

Vill du plocka din egen svamp och undrar hur det går till? Vilka svampar som är ätliga? Var man hittar dessa? Hur man kan tillreda dem? Få förslag på goda recept?
Då är det här nybörjarstudiecirkeln något för dig. Cirkelledaren varvar teori med praktik och tar med dig ut på praktisk svampplockning.
Du får lära dig grunderna i vilka svampar som är ätliga, hur och var du plockar dem och hur du skiljer dem åt. Du får kunskap om svamparnas basala biologi, svampens roll i ekosystemen men även historiken omkring användningen av svamp i matlagningen. Ytligt berörs svampens användning till garnfärgning. Du får lära dig plockteknik. Du får tips om vilken utrustning du behöver och du kommer också att få tips på hur du kan tillaga den svamp du plockar.

Vi träffas 1:a gången på ABF:s lokal och planerar tillsammans resterande träffarna både teori och svampplockning. Den första gången bygger på teori, de fyra övriga träffarna är i skogen, då sker gemensam svamputflykt. Efter en snabbgenomgång av plockteknik dessa gånger och lite kort om olika typer av svamSvampplockning för nybörjare, teori och praktikpar ger vi oss in i skogen och plockar svamp. Vi återsamlas mot slutet av varje gång och går igenom de olika fynden.
Studiecirkeln betonar de svampar som finns lokalt och stimulerar till ytterligare svampstudier. Efter studiecirkeln kan du med säkerhet identifiera ett tiotal matsvampar.

Totalt 5 träffar. Preliminärt startdatum (svampsäsongen avgör)

Om cirkelledaren: Svamp har alltid funnits i Mikas liv, men med ökande sortiment (artkännedom) för varje levnadsår. Som ung följde hon alltid med sin mamma ut i skogen vid deras hus, för att plocka svamp. När hon sedan träffade sin man som är ordförande i Svampkonsulenternas Riksförbund har intresset, och framförallt kunskaperna, om svamp ökat markant. Hon studerar nu mykologi på universitetetsnivå i Söderhamn och så småningom bli svampkonsulent själv.

Välkomna att anmäla er till 2018, begränsat antal platser!

Pris 700 kr

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 15 oktober 2017.

Fakta

Startdatum: 22 augusti 2018

Veckodagar: Onsdag(ar)

Tidpunkt: 17.30 - 20.00

Platser kvar: 0

Antal tillfällen: 5

Arrangör: ABF Norr Piteå

Cirkelledare: Mikaela Karlsson

Plats: P ABF Piteå, Bildningssfären
Storgatan 31, 94131, PITEÅ

Arrangemangsnummer: 932789


Visa större karta