Gå till innehåll

Arab Film Festival Norrköping

  • Tisdag, 18 november 2014

Nu kommer Arab Film Festival till Norrköping! Europas största arabiska filmfestival började i Malmö 2011 och nu kommer festivalen att arrangeras även i Östergötland. Det blir både lång- och kortfilm, seminarier och mycket mycket mera!

Malmö Arab Film Festival är en unik festival i Norden och Europa, som verkar för att främja visningsmöjligheterna av arabisk film och använda den som redskap för att skapa en dialog om människors sociala och politiska villkor. Festivalen vill utgöra en interkulturell mötesplats för samtal och en brobyggande katalysator mellan den svenska och arabiska kulturen. Filmen har ett universellt språk och erbjuder en oslagbar sprängkraft som berättare och som fundament för mångfald och medmänsklighet. Filmen kan korsa alla gränser och tillhör alla.

Malmö Arab Film Festival är Nordens enda filmfestival för arabisk film och kultur. Festivalen startade 2011 och är sedan 2013 Europas största arabiska filmfestival. Genom Arabisk film på turné - för mångfald och tolerans vill festivalen söka nå ut till hela Sverige och bjuda till en mötesplats mellan kulturer och människor, hela tiden med (den arabiska) filmen som berättande och brobyggande kraft för öppenhet, förståelse och dialog.

Den 23-24 november genomförs Arab Film Festival Norrköping med ett skräddarsytt festivalprogram. Programmet kommer bjuda på filmvisningar med ny arabisk långfilm och kortfilm, seminarium med tema "Kvinnans rättigheter i arabisk film", Arabisk Afton med mingel, arabisk mat och musik. Internationella gäster kommer besöka evenemangen och närvara vid filmvisningar och seminarium. Programmet innehåller även två skolbiovisningar där elever får möjlighet att möta regissören eller en skådespelare från filmen för att samtala om såväl de ämnen som filmen tar upp, som vägen till konstnärliga yrken inom film. Alla filmer med arabiskt tal och svenska undertexter. Vi kommer söka samarbete med fler lokala organisationer och aktörer för projektets genomförande, såväl beträffande marknadsföring som i det praktiska utförandet. Det är betydelsefull del av projektet, att varje stopp under festivalturnén blir en två dagar lång riktig filmfestival med röda mattan, gäster, seminarium och plattformar för nätverk, kvalitetsfilmer och festligheter.


Arab Film Festival Norrköping presenterar
• två långfilmer och kortfilmer
• mingel med arabisk mat och musik i samband med filmvisningar
• två skolbiovisningar med besök av regissör/skådespelare från den visade filmen
• ett seminarium med tema ”Kvinnans rättigheter i arabisk film” lokala, nationella och internationella gäster

Mer information och program hittar du här: Malmö Arab Film Festival

Här hittar du ett reportage om Malmö Arab Film Festival på SVT Play

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 november 2014.