Gå till innehåll

Lili Stenmark årets ABF-kulturstipendiat

  • Torsdag, 28 april 2016

Kulturpersonen Lili Stenmark får ABF Östergötlands Kulturstipendie 2016, för sitt folkbildningsarbete inom konst och kultur i Skärkind.

Kulturpersonen Lili Stenmark får ABF Östergötlands kulturstipendie 2016, för sitt folkbildningsarbete inom konst och kultur i Skärkind.

Lili Stenmark är född 1941 i Sandviken. Hon har en bakgrund som växeltelefonist, mannekäng, kläddesigner och kulturansvarig på ABF. Lili har även undervisat i mönsterkonstruktion i Tanzania och arbetat med kultur i Vitryssland.

Det var när Lili blev pensionär som hon flyttade ut på landet och bestämde sig för att starta ett galleri vid namn GalleriLi. Galleriet har sedan dess blivit ett erkänt centrum för konst och kultur. Här har bland annat Lasse Åberg och Gunilla Dahlgren ställt ut sina alster.

Förutom att arrangera utställningar av konst och hantverk, har Lili även ett samarbete med Skärkind kyrka där hon arrangerar konserter inom allt från klassisk musik till reggae och rock. Lili är även medarrangör på Köksbordssamtal hos Stadsbiblioteket i Norrköping.

Lili mottog stipendiet vid ABF Östergötlands årsmöte den 26 april. Stipendiesumman är 10 000 kr och motiveringen lyder:

"Lili Stenmark är en sann folkbildare och stor kulturpersonlighet som har lyckats med att sätta Skärkind på den kulturella kartan. Många konstnärer och konsthantverkare från när och fjärran har genom åren fått visa upp sina alster till allmänhetens glädje och förtjusning. Inte nog med det, alla köksbordssamtal där många intressanta människor berättat om sin vardag och profession, har uppskattats av många. Lili samarbetar mycket med kyrkan i Skärkind i form av konserter i samband med galleriets vernissager."

Läs mer om Lili och GalleriLi här.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 april 2016.