Gå till innehåll

ABF förändrar världen i ny serie på SVT

  • Måndag, 21 augusti 2017

Från bidragsberoende till egen försörjning. För nästan 300 personer har livet förändrats radikalt tack vare Portalen. I höst skildras vardagen på mötesplatsen när SVT sänder dokumentären "Nåt måste göras" i åtta avsnitt.

För sex år sedan startades Portalen som en mötesplats i ett bostadsområde i Norrköping. Fem olika aktörer - ABF, Hyresbostäder, Svenska Kyrkan, Norrköpings kommun och Marieborgs Folkhögskola – gick ihop för att tillsammans få ut fler människor i egen försörjning. Projektet gav resultat. Nästan 300 personer har idag lämnat bidragsberoendet bakom sig.

Den framgångsrika metoden bygger på deltagarens egen drivkraft och vilja. Portalen är öppen för alla som vill förändra sitt liv. Språkträning, arbetsträning och praktik är några exempel på aktiviteter liksom stöd till att bygga nätverk, delta i föreningslivet och starta eget företag. Det kanske låter som vanliga åtgärder, men det unika för portalen är att utgå ifrån varje människas egna förutsättningar. Folkbildning när den är som bäst!

Portalen har under de senaste åren lyfts upp som ett föregångsexempel runt om i landet. Den 30 augusti är det premiär för "Nåt måste göras", en dokumentär om Portalen som sänds i åtta avsnitt i SVT1.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 29 augusti 2017.