Gå till innehåll

Uppmärksammat arbete med tiggarna

  • Torsdag, 15 maj 2014

Det ökande antalet tiggare på gatorna i Östergötland har varit en het och omstridd fråga den senaste tiden. Nu uppmärksammas ABF för sitt arbete att hjälpa tiggarna till en framtid i Sverige.

De kommer från Rumänien och Bulgarien, huvuddelen av dem är av det förtryckta folkslaget romer. De söker en framtid, en försörjning och en trygg tillvaro för sin familj. De kommer till Sverige som turister och får stanna tre månader åt gången, men de återvänder ofta om och om igen.

Tiggarna har väckt starka känslor hos många östgötar. En del blir illa berörda, en del vill hjälpa dem och en del vill skicka hem dem. ABF, som jobbar efter parollen "mest till dem som har fått minst" har valt att träffa tiggarna där de bor för att fråga vad de har för behov.

Att lära sig prata svenska är nyckeln till en framtid i landet. Det går inte att förstå det svenska samhället, att söka jobb och att få ett socialt skyddsnät utan att kunna kommunicera med människor runtomkring sig. Som turister har tiggarna inga rättigheter alls; de hade haft det lättare om de hade varit asylsökande eller gömda flyktingar. Men det finns möjligheter för dem att nå en framtid genom språket. Det är vad de säger själva.

Tillsammans med Svenska Kyrkan och kommunen bygger ABF nu upp en verksamhet för tiggarna, en verksamhet som har blivit uppmärksammad i Motala och Vadstena tidning. Du kan läsa artikeln här. Med volontärer som vill hjälpa tiggarna är tanken att ha studiecirklar i bland annat svenska. Det finns mycket att göra och fler volontärer behövs! Tiggarna behöver hjälp att lära känna det svenska samhället, få vänner, kontakter och referenser.Om du är intresserad av att engagera dig och hjälpa tiggarna kan du anmäla dig direkt till Marlene på marlene.karlsson@abf.se eller 013-242527!

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 15 maj 2014.