Gå till innehåll

Lite socker i botten

Tid: Onsdag 7 mars 18:30
Lokal/sal: Arlövs biblioteket
Kontaktperson: Lisbeth Jönsson
Arrangemangsnr: 237171
Socker är idag ett av våra mest omdiskuterade livsmedel. Från att ha varit en eftertraktad lyxvara, importerad från tropikerna förvandlades socker under 1800- och 1900-talet till ett baslivsmedel som även idag står för en betydande del av kostens energiinnehåll. Sockerindustrin spelade här, tillsammans med bland annat utvecklingen av skolkök/hemkunskapsundervisningen, en viktig roll i att etablera en syn på socker som en självklarhet i många maträtter. Dagens kritiska diskussion kring sockrets vara eller inte vara i kosthållningen har dock även den en tämligen lång historia, som med varierande intensitet pågått parallellt med ökningen av tillsatt socker i våra livsmedel. Inte minst under 1930-talet används i såväl debatt som reklam argumentation som i backspegeln kan tyckas uppseendeväckande, men som också bidrar till insikt i den tidens samhällsklimat.

Fredrik Björk är miljöhistoriker och verksam vid institutionen för urbana studier, Malmö högskola. I fokus för hans pågående avhandlingsarbete ligger den svenska sockerproduktionen och -konsumtionen under perioden 1880-1940
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 9 januari 2018.