Gå till innehåll

Modeslavar - den globala jakten på billiga kläder

Tid: Onsdag 7 mars 18:30
Lokal/sal: ABF Malmö - distans, Lilla Salen, vån 1
Adress: Spånehusvägen 47, 21158, MALMÖ
Vägbeskrivning/karta
Kontaktperson: Lisbeth Jönsson
Arrangemangsnr: 237172
Vem betalar för våra billiga kläder? I boken Modeslavar, som har belönats med de prestigefyllda priserna Guldspaden och, Natur och Kulturs debattbokspris ger sig Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom ut på jakt efter svaret på den frågan. Vi får följa de svenska klädföretagen från efterkrigstidens Borås till de nya låglöneländerna i Asien. Vi möter tonårsflickor som syr svenska tröjor 14 timmar om dagen, läderarbetare som sällan blir äldre än 50 år, ljusskygga fabriksägare som omger sig med beväpnade vakter och lobbyister som skickar porr till dem som vill se en höjning av sömmerskornas löner. För att få tag på den information de behöver har Kärnstrand och Andersson Åkerblom fått wallraffa som inköpare i bangladeshiska fabriker och gräva hos kinesiska myndigheter, med stämningshot från företagsledare som resultat.

Boken har blivit mycket omtalad sedan den kom ut i augusti 2016. Avslöjandena har rönt uppmärksamhet internationellt, från Europa ända till Nya Zeeland i medier som the Guardian, Süddeutsche Zeitung och Radio New Zealand. Boken har även blivit nominerad som en av finalisterna till konsumentpriset Blåslampan. Den globala klädindustrin flyttar ständigt tillverkningen till platser där produktionskostnaderna är lägre.

I sina föreläsningar visar Kärnstrand och Andersson Åkerblom konkret vilka konsekvenser det får för människor och miljö. De illustrerar med bilder och filmklipp. De berättar även om hållbarhetsfrågan ur ett bredare perspektiv. Vem bär egentligen ansvaret? Vilka förändringar krävs för att vi ska få en mer hållbar klädindustri? Och hur kan jag som konsument upptäcka och se igenom företagens greenwashing
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 9 januari 2018.