Gå till innehåll

Kortfilmsdagen på Panora - gratis kortfilm på årets kortaste dag

Tid: Torsdag 21 december 16:30 - 22:00
Lokal/sal: Biograf Panora, Filmsal
Adress: Friisgatan 19 D, 21421, MALMÖ
Vägbeskrivning/karta
Arrangemangsnr: 236170

KORTFILMSDAGEN arrangeras på årets kortaste dag - ta en paus i julruschen, kom till Biograf Panora och frossa i fantastiska kortfilmer - FRI ENTRÉ!

Konceptet Kortfilmsdagen startade i Frankrike 2011 och finns i dag i över 20 länder. I Sverige arrangeras Kortfilmsdagen på initiativ från Svenska Filminstitutet. Läs mer på http://kortfilmsdagen.org/

Kl 16.30 kör vi igång och visar film hela kvällen fram till ca kl 22.00. I pausen mellan visningarna bjuds det på musik från vår DJ Stry.

►►►kl 16:30
SVENSK KORTFILM C/O FOLKETS BIO HT 2017 DEL 1

Under etiketten SVENSK KORTFILM C/O FOLKETS BIO distribuerar Folkets Bio högkvalitativ svensk kortfilm på biograf och dvd. Sedan starten 2008 har över 100 filmer visats. I detta filmblock visas del 1 av höstens utvalda bidrag i projektet.

ÖNSKEDRÖMMAR
Jonathan Etzler | Sverige | 12 min
Anita och Gunnar är pensionerade och lever ett stilla liv, de ser på tv och det kärlekslivet har sedan länge somnat in. När Anitas dröm kommer till liv, via en charmig programledare, ställs de båda inför en stor förändring.
Önskedrömmar är en komedi om drömmar och vad som händer om man får mycket av det goda.

M PARENT
Niccolas Maurice | Sverige | 10 min
En kort dokumentär baserad på familjefoton och historier.

KOMETEN
Victor Lindgren | Sverige | 11 min
Två män gömmer sig bakom ett stängsel vid en gränskontroll. De har just påbörjat sin flykt från förtryck och förföljelse i hemlandet. Bara en av dem ska nå fram till Sverige. Han är kometen. Kometen är en tolkning av Melker Garays novell med samma namn.

AMBASSADORS WIFE
Theresa Traore Dahlberg | Sverige | 19 min
Vi följer den Franska ambassadörens fru i hennes vardag i Ouagadougou. Hon drömde om att bli en berömd operasångerska men använder nu sången som en ventil för att överleva sin till synes priviligierade vardag. Filmen väcker frågor kring maktstrukturer, klass, postkolonialism och feminism på ett poetiskt, subtilt och förföriskt sätt.

►►►kl 17:45
SVENSKARNA + NR 153 + samtal: Angela Bravo

I detta paket visas de två kortfilmerna SVENSKARNA och NR 153. Samtal efter filmerna med Angela Bravo.

SVENSKARNA
Manolo Diaz Rämö | Sverige 2017 | 30 min
Svenskarna är ett band bestående av fyra skådespelare med rötter i olika delar av världen. Manolo Diaz Rämö följer dem för att förstå sig sjalv och hitta ett sätt att relatera till sin egna känsla av rotlöshet. En personlig och varm beskrivning av migration skildrad genom musiken, vänskap och gemensama berättelser.

Filmen hade premiär på Göteborg Filmfestival 2017, var nominerad till Tempo Short Award i mars och vann nu i oktober de tre storsta prisera på Stockmotion.

Producent: Angela Bravo, producerad av BrazaFilm. Filmen har fått stöd av Filmbasen, Film i Skåne och BoostHbg.

NR 153
Angela Bravo | Sverige 2017 | 30 min
NR 153 handlar om hur man som barn upprätthåller den komplexa relationen till en forälder som döms till livstid. Angelas pappa satt frihetsberövad under halva hennes liv, Angela och Hennes syskon tvingades leva ett dubbelliv.

Hur fungerar kollektiv bestraffning och vad gör det med de anhöriga? Hur kan ett straff vara på obestämd tid och samtidigt verka för en rehabilitering tillbaka till samhället?

NR 153 ar en kortfilm gjord av långfilmsdokumentären "Innanför" (90 min), som nominerades till Tempo Doc Award 2016. Producent Angela Bravo, producerad av BrazaFilm.

►►►kl 19:30
NÄR HADES STÅR I BLOM + samtal: Lena Mattsson

NÄR HADES STÅR I BLOM
Lena Mattsson | Sverige 2016 | 60 min
Detta är filmversionen av en videotriptyk som framställdes till utställningen "Malmö Brinner" på Moderna Museet Malmö. För första gången möjlig att se på stor duk i en biosalong!

Medverkande i filmen är punkikonen Stry Terrarie Kanarie, konstnären Carin Carlsson och författaren och poeten Clemens Altgård. Vi får följa med på en resa från punkens början genom postpunktiden fram till idag. Hur såg vår värld ut då och hur ser den ut nu?

Stry Terrarie Kanarie berättar om sina musikaliska gärningar, kärleken och pengarna. Stry var med och bildade bandet Kriminella Gitarrer, som också gav ut den kanske första punkplattan i Sverige ?Vårdad klädsel/Förbjudna Ljud?. Stry var en av musikerna och låtskrivarna i Ebba Grön, Rymdimperiet och senare Imperiet. Han startade också sina egna musikaliska projekt och band som t ex Besökarna, Garbochock, Stry & Stripparna, Babylon Blues, Stry & the OlgaMagoo. Stry är en av Sveriges mest betydelsefulla musiker och låtskrivare som berört och inspirerat många med sina låtar och musik sedan 70-talet fram till idag.

Carin Carlsson är en begåvad målare som berättar om att vara ung och leva och uppleva punkens och litteraturens energi och betydelse för konsten och kulturen i Malmö. Kanske var det grogrunden till att Malmö senare blev en intressant konststad.

Författaren, poeten/kritikern och ligaledaren Clemens Altgård berättar om poetgruppen Malmöligan, där nu kända och etablerade författare som Kristian Lundberg, Håkan Sandell, Martti Soutkari ingick, samt även författaren/filmregissören Lukas Moodysson och Per Linde, nu forskaren och lektor i interaktions design på Malmö högskola. Malmöligans medlemmar var unga och mycket begåvade killar, beväpnade med det skrivna ordet och litterära manifest.

Samtal efter filmen med Lena Mattsson.

►►►kl 21:00
SVENSK KORTFILM C/O FOLKETS BIO HT 2017 - DEL 2

Under etiketten SVENSK KORTFILM C/O FOLKETS BIO distribuerar Folkets Bio högkvalitativ svensk kortfilm på biograf och dvd. Sedan starten 2008 har över 100 filmer visats. I detta filmblock visas del 1 av höstens utvalda bidrag i projektet.

STRANDED
Viktor Johansson | Sverige | 12 min
Tariq väntar på utvisning från Sverige, men med hjälp av Nathalie och hennes cross tar de sikte mot en mystisk ö i Bottenviken, en ö för flyktingar.

MIN BÖRDA
Niki Lindroth von Bahr | Sverige | 13 min
Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Formsäker animation till auto-tune musik framförd av Klungan. Om befrielse genom den stora katastrofen. MIN BÖRDA belönades med Startsladden 2017, Göteborgs filmfestivals kortfilmspris och ett av världens största kortfilmpriser, samt valdes ut att tävla i sektionen Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) under Cannes filmfestival 2017. Den har även belönats med priset för Bästa internationella kortfilm vid filmfestivalen i Toronto.

MIN HOMOSYSTER
Lia Hietala | Sverige | 15 min
Majken har vetat att hon är homosexuell sen hon var sju år och Gabbi insåg nyligen att hon också gillar tjejer. Men hur ligger det egentligen till med Gabbis 10 åriga lillasyster Cleo, vem är hon egentligen kär i? Är det en tjej eller är det en kille? Cleo följer med Gabbi till flickvännen Majkens sommarhus. På en bilresa norrut uppstår en tyst kamp mellan dom äldre förebilderna, vem ska vinna Cleos förtroende? MIN HOMOSYSTER har tilldelats priset Teddy Award för bästa kortfilm på Berlins filmfestival.

PUSH IT
Julia Thelin | Sverige | 7 min
I gymnastiksalen är Adam kung. När Hedda utmanar hans position får det inte den effekt hon förväntar sig. Träffsäkert och talande om vad som uppfattas och uppskattas och hur gruppen upprätthåller hierarkiska strukturer. Filmen tävlade som en av nio filmer om årets kortfilmspalm vid filmfestivalen i Cannes.

Mer info: http://www.panora.se/projekt/kortfilmsdagen-2017

Arrangeras av Folkets Bio Malmö i samarbete med Folkets Bio, Svenska Filminstitutet och ABF Malmö

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 30 november 2017.