Gå till innehåll

Vi måste samarbeta för att mildra jobbkrisen

  • Fredag, 9 januari 2009

Efter den dystraste hösten i mannaminne är det tid att gå från ord till handling. Redan i början av 2009 växer arbetslösheten drastiskt för att några månader senare öka i den kanske snabbaste takten någonsin i svensk historia. Både antalet som varit arbetslösa i 300 dagar och de som blir öppet arbetslösa ökar lavinartat. Det är dags att göra någonting nu

Det bästa hade naturligtvis varit om regeringen insett allvaret och ökat stödet till aktiva åtgärder på arbetsförmedlingar, i kommuner och landsting - nu vet vi att de inte kommer att göra det.

Alla vi som vet att det är ren idioti att förbli passiv under Sveriges värsta jobbkris på 70 år, kan inte stillatigande se på när tusentals människor går ut i passiv arbetslöshet. Många lever också under små ekonomiska omständigheter, TCO redovisar i en prognos att upp till en tredjedel av dem som nu går ut i arbetslöshet helt saknar a-kassa. Det blir en dyster vinter.

Det vore lätt att sätta sig ned och säga "vad var det vi sa" - att se på medan regeringens fiasko fortsätter. Men det går ju inte.

När regeringen fallerar måste det civila samhället göra allt för att gå in i deras ställe. Studieförbund, kyrkor, fackföreningar, Folkets hus, kooperativa föreningar, hyresgästföreningar måste dra sitt strå till stacken. Genom lokalt samarbete kan vi gemensamt nå ut till tiotusentals arbetslösa.

Vi kan förhindra det värsta med öppen arbetslöshet - ensamhet och isolering. En isolering som oftast leder till lägre självkänsla och totalt utanförskap.

ABF uppmanar alla folkrörelser i hela landet - gå samman och gör en handlingsplan för hur ni kan stötta de arbetslösa på er ort. Folkrörelserna finns överallt, i städer och på landsbygden - på bruksorter och i glesbygd. Alla kan dra sitt strå till stacken.

Det kan handla om en öppen biblioteksfilial, ett arbetslöshetsfik, en studiecirkel i träslöjd, en samtalskväll i församlingshemmet, en bussresa till bortamatchen i bandy, några extra syjuntor, en föreläsning om klimatfrågor eller att någon står utanför arbetsförmedlingen och bjuder på kaffe och samtalar en stund med dem som drabbats av arbetslöshet.

Folkrörelser kan erbjuda mycket - vi kan utgöra skillnaden mellan att sitta ensam hemma en hel vecka och att mötas och samtala om sin vardag med andra. Folkrörelserna kan i alla fall någon gång varje vecka ersätta det förlorade fikasamtalet, snacket med kompisarna på arbetsplatsen om gårdagens TV-program. Vi kan bidra till att bryta isoleringen.

Låt det bli folkrörelsernas nyårslöfte till alla som nu drabbas av arbetslöshet - vi kommer att finnas där så att alla som vill erbjuds mötesplatser, en kopp kaffe och ett samtal i väntan på nästa arbete.

 


Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande ABF

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 juni 2010.