Gå till innehåll

Ett Helare Malmö

  • Söndag, 17 september 2017

Projektet ”Ett Helare Malmö – Var finns kvinnorna i historieundervisningen?” som drivs av Imagenes del Sur/Bilder från Södern med stöd av ABF Malmö, omfattar tre kortare dokumentärer om Malmökvinnors kamp för ett bättre samhälle. Vi får möta kvinnliga aktivister från Latinamerika, Iran, Mellanöstern och Afrika som upplevt diktatur, revolution och förföljelse. Med hjälp av dem lyfter vi kvinnors medverkan i samtidshistoriska skeenden. Filmerna är tänkt som ett komplement till historieundervisningen i gymnasiet och årskurs 9.

Kvinnor har i alla tider uteslutits från historieböckerna oberoende av vad de gjort eller vilket land eller vilken klass de har tillhört. Vi vill ge röst till några av de kvinnor som har varit med och påverkat historien med sitt handlande.

Projektet genomförs med stöd från Allmänna Arvsfonden.

Se filmerna här:

https://www.youtube.com/watch?v=hAiN-NnW3u4E

ETT HELARE MALMÖ - FOKUS PÅ LATINAMERIKA 1970-80-TALET
2015/ Sverige/Imagenes del Sur/dok/40 min

En dokumentär med sju kvinnors berättelser om sina upplevelser av diktaturen i Latinamerika på 1970-80-talet och hur de agerade för ett bättre och mer rättvist samhälle.

Filmen bygger på intervjuer/vittnesmål av kvinnor med ursprung i Argentina, Bolivia, Chile och Uruguay. Alla var aktiva i motståndet mot diktaturerna i Latinamerika på 1970-80-talet.

https://www.youtube.com/watch?v=wJ25FENg2XU

ETT HELARE MALMÖ - FOKUS PÅ IRAN
2016/Sverige/Imagenes del Sur/dok/40 min

Året är 1979. Det iranska folket har gått ut på gatorna och kräver sina rättigheter i ett öppet och demokratiskt samhälle. Shahen abdikerade, Khomeini kom tillbaka från exil och lovade respekt för allas åsikter. Några månader senare blev landet islamisk republik. Möt några av Malmökvinnorna som var med och kämpade för ett öppet Iran, ett land med samma rättigheter för alla.

https://www.youtube.com/watch?v=N0r2cSYNrww

ETT HELARE MALMÖ - FOKUS PÅ AFRIKA, AKTUELLA KONFLIKTER OCH AKTIVISM
2017/Sverige/Imagenes del Sur/dok/40 min

En dokumentär om aktivism, civilkurage och en vilja att förändra samhället till det bättre.

Malmökvinnor från Somalia, Kongo, Sudan och Jemen berättar om hur orättvisor fick dem att agera. Aktivister som bidrar till att förändra samhället – i Sverige och i sitt födelseland. Deras civilkurage kan ge oss andra mod att se möjligheter i stället för maktlöshet inför samhällets stora utmaningar. Det går att förändra världen till det bättre!

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 13 september 2017.