Gå till innehåll

Tredje Rummet - Vad är bildning i vår tid?

  • Fredag, 8 september 2017

Trejde Rummet hösten 2017 - VAD ÄR BILDNING I VÅR TID?

TREDJE RUMMET är en återkommande serie med publika samtal på ett givet tema. Samtalen inleds alltid av en inbjuden gäst/föreläsare. Föreläsarna är valda så att perspektivet på huvudtemat blir olika varje gång.

Plats: Victoriateatern, Södra Förstadsgatan 18, Malmö.
Tid: Klockan 19.00-21.00.

Program:

10 oktober Christina Jutterström: Den gamla och den nya medievärlden

17 oktober Marie Rådbo: Vad en bildad människa bör veta om universum

24 oktober Ida Börjel: Något om okunskap, inbildning och barbari

31 oktober Lars Dencik: Bildningens betydelse i dagens och morgondagens samhälle

7 november Kristina Sandberg: Bildning - en stängd "building" eller ett tillåtande och öppet rum att vara i? Om kunskap, feminism och hemmafruar

14 november Ulf Peter Hallberg: LIVET SOM BILDNINGSRESA/CPH-BER-NY-LA-BEL-IST-PAR

21 november Bengt Kristensson Uggla: Bildningens gränspassager

Producent och samtalsledare: Ingrid Rasch

Om de medverkande:

Christina Jutterström är journalist och har haft många viktiga befattningar inom medievärlden, bl a har hon varit chefredaktör för Dagens Nyheter och Expressen samt verkställande direktör för SVT. Hon har även varit ordförande i Stiftelsen Folkoperan och i Grafikens Hus i Mariefred.

Marie Rådbo är astronom. Hon medverkar ofta i radio och TV och är även författare till ett flertal populärvetenskapliga böcker. Hon utsågs till Årets folkbildare 2003 och är hedersdoktor på Chalmers samt vid Linköpings universitet.

Ida Börjel är poet och debuterade 2004 med Sond och den senaste diktsamlingen är Ma (2014). Hennes dikter är översatta till 21 språk. Hon har också (tillsammans med Jennifer Hayashida) översatt Solmaz Sharifs diktsamling Look (2017) till svenska.

Lars Dencik är professor emeritus i socialpsykologi vid Roskilde universitet. Han är också debattör och deltar i det offentliga samtalet bl a om bildningens betydelse för ett demokratiskt samhälle.

Kristina Sandberg är författare och debuterade 1997 med romanen I vattnet flyter man. Mest känd är trilogin om hemmafrun Maj vars avslutande del Liv till varje pris fick Augustpriset 2014. Hon medverkar också i antologin Bildning – då, nu, sen (2016).

Ulf Peter Hallberg är författare och översättare, bosatt i Berlin sedan 1983. Bland hans romaner märks Grand Tour (2005) och Europeiskt skräp (2009). Han har översatt bl a Walter Benjamin och 2016 utgavs hans översättningar av William Shakespeares dramatik

Bengt Kristensson Uggla är professor i filosofi, kultur och företagsledning vid Finlands svenska universitet Åbo Akademi. Han är också författare till bl a Gränspassager: bildning i tolkningens tid (2014) och Katedralens hemlighet - Sekularisering och religiös övertygelse (2015).

Fri entré!

Arrangörer: Tredje rummet, Arbetarnas Bildningsförbund, Folkuniversitetet, Studieförbundet Vuxenskolan med stöd från Malmö Kulturnämnd

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 november 2017.