Gå till innehåll

Tredje rummet våren 2017

  • Måndag, 20 februari 2017

Vad gör vi med naturen? Vad gör naturen med oss? Del II 

Tredje rummet är en återkommande serie med publika samtal på ett givet tema. Samtalen inleds alltid av en inbjuden gäst/föreläsare. Föreläsarna är valda så att perspektivet på huvudtemat blir olika varje gång.

Sju tisdagskvällar 7 mars - 18 april, kl 19.00 (insläpp 18.30)
Victoriateatern, Södra Förstadsgatan 18, Malmö
Fri entré!

Program våren 2017:
7 mars Stefan Edman: Hur får vi maten att räcka åt alla? Strategier för världen och Sverige.

14 mars Therese Uddenfeldt: Vårt oljeberoende och hur sjutton vi ska komma ur det.

21 mars David Jonstad: Jordad – enklare liv i kollapsens skugga.

28 mars Björn Sandén: Om människans historia och möjliga framtid: en berättelse om energi, materia och information, utveckling och kollaps.

4 april Bengt af Klintberg: Folkliga föreställningar om naturen.

11 april Ann Böttcher: Den mänskliga naturen.

18 april Birger Schlaug: Fred på jorden - fred med jorden.

Producent och samtalsledare: Ingrid Rasch

Om de medverkande:
Stefan Edman är biolog, tekn hedersdoktor och författare till drygt 45 böcker om natur-mljö-samhälle. Han var miljörådgivare till statsminister Göran Persson och generalsekreterare i Oljekommissionen. Han har också gjort enmansutredningen Bilen Biffen Bostaden om hållbar konsumtion och startat projektet Kaprifolkött.

Therese Uddenfeldt är journalist och har en bakgrund på SVT:s och SR:s kulturredaktioner. 2016 utkom hennes bok ”Gratislunchen” om vårt oljeberoende och vår relation till naturens resurser. Hon arbetar också som lärare.

David Jonstad är författare, föreläsare och frilansjournalist samt redaktör på Klimatmagasinet Effekt. Hans senaste bok är Jordad – enklare liv i kollapsens skugga (2016).

Björn Sandén är professor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han forskar, skriver och undervisar om klimatpolitik och teknikpolitik, om hur ny miljövänlig teknik och industri växer fram i olika länder och om risker och möjligheter med ny teknik.

Bengt af Klintberg är folklorist, författare och konstnär. Han var programledare för ”Folkminnen”, som sändes i Sveriges Radio P1 åren 1990 - 2004. Boken ”Folkminnen” publicerades 2007.

Ann Böttcher är konstnär och bosatt i Malmö och på Falster i Danmark. I sin konst utforskar hon relationen mellan natur, hantverk, tradition och nationalism. 2016 tilldelades hon Barbro & Holger Bäckströms stipendium.

Birger Schlaug är samhällsdebattör och föreläsare. 1985–88 och 1992–2000 var han språkrör för Miljöpartiet de gröna. Han har också varit programledare i Kunskapskanalen.

Arrangörer: Tredje rummet, ABF, Folkuniversitetet, Studieförbundet Vuxenskolan med stöd från Malmö stad.

Teorin om Tredje rummet har utvecklats av Homi Bhabha, litteratur-och kulturteoretiker, verksam vid Harvard University i USA. Han talar om ett ”tredje rum” där olika kulturer kan mötas och påverka varandra (”hybridiseras”) och där nya identiteter ständigt skapas.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 februari 2017.