Gå till innehåll

Information från Egen El

Kullendagar

På kullendagar visar vi nyheter, berättar om solceller och vindkraft. Vi går runt två timmar i Egen Els parken i Katrineholm och förrförra helgen var vi ett femtiotal som trotsade lite duggregn. Mellan samtalen eldade vi.

Peltier element är en teknik som gör el av temperaturskillnaderna. Om man lägger is på ena sidan och hetta på den andra så blir det elström.

Vi provade en nya japansk produkt som var rktigt rolig. En liten vattenpump driver vatten från en hink som kyler elementet. En eld brinnder under det. Ett litet batteri laddas sen av elen som kommer, till slut var vi uppe i 19 W och 14,7v. Men det tog tid. Elden måste vara nära och riktigt het. Annars blir spänningen för låg för laddning av mobilen.

Meningen med denna lilla apparat är att kunna ladda saker vid katastrofsituationer. Faktiskt startade man produktionen efter Fukushima katastrofen.

Vi ska också prova och sälja en produkt där man kokar vatten och samtidigt gör el. Även den för laddning av små eltörstiga saker.

Peltier är en vädligt dyr teknik idag. Men rolig. Och lärorik. Vi tror den gör nytta i skolor och cirklar. Och självklart fungerar den bra om man är i fjällen eller i trakter där det inte finns någon el alls. Eftersom den fungerar oberoende av väder är det ett bra komplement till solceller i riktigt isolerade områden. Eller när katastrofen är framme. år dröm är förstås att priset ska gå ner så man kan göra "pelletiervedkaminer" tex. Då skulle alla vedeldande svenskar kunna göra el samtidigt som man värmer sig i vinter.

För aktuella datum Kullendagar, besök Egen Els hemsida: http://egenel.etc.se/

Vi gratulerar ABF Eslöv
Vi gratulerar ABF Eslöv som blev första ABF lokalen att sätta upp egna solceller och göra ren el till hus och cirkelverksamhet. Kul.  PÅ bilden monterar Andreas och Carlos den publika anläggningen på parkeringen. Ja ställningen är byggd i trä!

418357_407757185907232_360530803963204_1872167_1554588647_n

 


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 oktober 2012.