Gå till innehåll

Europa är ditt!

  • Tisdag, 13 januari 2009

Känns Europapolitiken långt borta? Har du svårt att koppla ihop EU med vad som händer i Sverige? Känns det som att du behöver mer kunskap, och kanske tid att diskutera Europafrågor tillsammans med andra? Då kan du delta i en studiecirkel om EU och Europa.

Vem bryr sig om vad som händer i EU? Spelar det egentligen någon roll om jag röstar eller inte? Så kanske många tänker inför sommarens EU-parlamentsval. Förra gången det var val röstade bara 40 procent av väljarna i Sverige, betydligt färre än i valet till Riksdagen. Men EU påverkar oss mycket mer än vi kanske tror. Och visst har din röst betydelse.

Vi står inför stora utmaningar de kommande åren. Klimatomställningen, arbetslösheten, välfärden. Och det är minst lika viktigt att diskutera dessa problem i ett Europaperspektiv som i ett svenskt perspektiv. Vilka beslut som fattas i EU är ofta avgörande för hur det också blir i Sverige. Vissa problem kan dessutom bara lösas genom samarbete över gränserna. Därför är det viktigt att försöka påverka EU.

Men det är inte helt lätt att hänga med i Europapolitiken. Och kanske har du inte tid att sätta dig in i alla frågor på egen hand. Kanske är det svårt att se vilka valmöjligheter som finns, och hur det är möjligt att påverka.

Ett bra sätt att bilda dig en egen uppfattning är att delta i en ABF-cirkel. ABF har tagit fram två studiematerial inför EU-parlamentsvalet.

”Europa är ditt!” är ett annorlunda studiematerial om EU. Det är inget läromedel där alla svar finns. Det tar inte ställning för något parti eller för och emot någon åsikt. ”Europa är ditt! ger istället grundkunskaper och ställer frågor som väcker diskussion om problem och möjligheter i dagens Europa. Frågor som: ”Hur kan demokratin i EU bli bättre?”, ”Hur borde välfärden i Europa se ut om 20 år”? ”Hur stoppar vi klimatförändringarna”? Hur kan Europa bli mer rättvist”?

”Europa är ditt!” innehåller tio teman. Texterna är lättlästa, korta och innehåller en rad konkreta exempel. Det passar för både politiskt engagerade och för dem som vill få en bättre grund att stå på inför EU-valet, och upptäcka och arbeta med de frågor man brinner för. Studiematerialet är webbaserat men kan också laddas ner och skrivas ut. Du hittar det på www.europaarditt.se eller i länken under texten.

Du kan också delta i en studiecirkel som fokuserar på Göran Färms och Margot Wallströms nya bok ”Folkets Europa”. Göran och Margot skriver engagerat om Europapolitiken och de utmaningar vi står inför. Läs mer om ”Folkets Europa” i länken under texten.

Under våren startar studiecirklar kring ”Europa är ditt!” och ”Folkets Europa” över hela landet. Vill du delta? Eller kanske starta en egen cirkel? Hör då av dig till ABF på din ort.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 juni 2010.