Gå till innehåll

Lär dig dreja på keramikcirkel

  • Torsdag, 18 mars 2010

Vill du göra dina egna skålar, kannor och ljusstakar? Lära dig dreja, skulptera och glasera? Anmäl dig till en av ABFs populära cirklar i keramik. Du får inte bara skapa med dina händer, utan också lära dig mer om det svenska hantverket.

– Jag får bättre självförtroende när jag skapar saker med händerna. Det beror nog på att man alltid blir nöjd och stolt med det hantverk man själv har åstadkommit, säger cirkeldeltagare Anna Ardelius som är veteran och har deltagit i cirkeln sedan 1997.
Runt henne, i den varmt belysta keramikverkstaden på Södermalm i Stockholm, jobbar de övriga kursdeltagarna med sina föremål. Någon skulpterar en häst, en annan gör robusta vaser till vårens örtodling medan en tredje bankar hårt på en stor lerklump som i slutändan ska bli en skål. Skratt, stön och högljudda samtal studsar omkring i den lilla källarlokalen. Mitt i allt står cirkelledaren Helena Hätterstrand och ser ut att trivas.
– Det är viktigt att deltagarna får förståelse för hantverket. I dessa tider när vi lever med så mycket ny teknik producerar vi så få konkreta saker med händerna. Vi lagar knappt ens vår egen mat längre utan köper istället färdiglagat och halvfabrikat. Känslan av att ha tillverkat en kopp och sedan dricka ur den är rätt häftig, säger Helena Hätterstrand.

Som första uppgift får deltagarna prova på att tumma en skål. Det gör man för att lära sig det viktigaste inom keramik – hur leran fungerar. Efter det luskar man ut vilken teknik som känns mest intressant - kavla, dreja, ringla eller skulptera, och sedan är det bara att köra på. Undervisningen sker utifrån var och ens behov.
– Det finns inga rätt eller fel inom keramik. Ett fat som är lite skevt kan ju vara otroligt vackert. Det gäller att göra saker utifrån sin egen nivå, då blir man också väldigt nöjd med resultatet. Det är min uppgift som kursledare att hjälpa deltagarna att sätta ribban på rätt höjd, säger Helena Hätterstrand.

I ett hörn sitter Anna Ardelius och drejar fram den slutgiltiga formen på sin kanna.
– När man jobbar med keramik koncentrerar man sig väldigt djupt. Det blir som en form av meditation. Det är otroligt skönt. Eftersom jag gör både bruksföremål och skulptering blir det också mycket variation i det jag tillverkar, säger Anna Ardelius.

Vad är det sämsta med den här cirkeln?
– Att jag redan har helt fullt i skåpen hemma med alla saker som jag har gjort!


Daniel Söderberg

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 juni 2010.