Gå till innehåll

Släktforska dig tillbaka till 1700-talet

  • Torsdag, 25 mars 2010

Vill du veta vad dina förfäder sysslade med i början av 1700-talet? Kanske finns det en kung i släkten? ABF erbjuder ett flertal cirklar i släktforskning runt hela landet.

För att släktforska behöver du veta i vilka böcker du ska leta och hur du ska leta i dem. Kjell Lindblom som leder cirklar i ABF-huset i Stockholm visar sina deltagare hur man gör.
– Jag visar vilken metodik man använder sig av. Vilka vägar man ska gå, vilka böcker som kan användas och vilka uppgifter man ska leta efter. Jag visar deltagarna hur de hittar det rätta materialet så att de kan sitta hemma vid sin dator och forska.

Kyrkböckerna, som är den största källan till information, startar för det mesta i början av 1700-talet. Så långt tillbaka i tiden kan man ta sig i sitt sökande.
– Forskningen skapar ett historiskt intresse. Du kanske hittar en soldat i släkten från början av 1700-talet och vill därför läsa mer om Karl den XII:s krig. Eller så hittar du en sockerbagare bland dina förfäder och vill veta mer om hur en bagares verksamhet fungerade på den tiden, säger Kjell Lindblom.

För en nybörjare kan det verka som en svår uppgift att söka sig 300 år tillbaka i tiden genom att rota i olika arkiv och böcker. Men enligt Kjell handlar det bara om tålamod.
– Det är inte komplicerat att släktforska men du måste göra på rätt sätt för att komma någonstans. Cirkeln går ut på att lära deltagarna hur de ska jobba. Ibland hamnar du på fel spår och måste börja om, det kan bli tidskrävande, säger Kjell Lindblom som själv har släktforskat i 40 år.

Det är spännande att ta reda på var släkten härstammar ifrån och hur de hade det förr i tiden, tycker cirkeldeltagaren Eva Runquist. Intresset för släktforskning fick hon efter att ha tagit del av de anteckningar och den forskning som hennes morfar gjorde redan på 1940-talet. Hon reste runt i sina förfäders fotspår för att få en känsla av hur de levde. Sedan bestämde hon sig för att börja forska på egen hand.
– Det känns som ett detektivarbete när jag letar runt i arkiven och pusslar ihop alla namnen i min släkt. Helst vill jag ju att det ska komma fram någon smaskig historia.

Nu hoppas Eva att hon hittar nya släktingar på andra sidan atlanten.
– Jag har sökt på mitt efternamn i amerikanska register, eftersom jag har släktingar som utvandrade dit, och hittade några som har en vinodling i Kalifornien. Det tror jag är släktingar till mig, säger Eva Runquist.

Daniel Söderberg

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 juni 2010.