Gå till innehåll

Gunilla Nyroos får Moa-stipendiet

  • Fredag, 20 mars 2009

ABF, Arbetarnas Bildningsförbund, och sällskapet Moas vänner delar varje år ut ett stipendium på 20 000 kronor till någon som verkat i Moa Martinssons anda. I år valdes Gunilla Nyroos. 2008-års Moa-stipendium delas ut på ABF-huset av ABFs förbundssekreterare Annika Nilsson.

Juryns motivering:
Gunilla Nyroos är en av våra mest folkkära karaktärsskådespelare, verksam sedan 1969 på teater, film och i teve. För sin träffsäkra gestaltning av världens första kvinnliga matematikprofessor Sonja Kovalevsky i "Berget på månens baksida" fick hon 1984 en Guldbagge. Det är också Gunilla Nyroos som förevigat Moa Martinson i svenska hjärtan med filmen "Moa - en kvinnas kärlek" (1986). Nyroos har 2008 läst in Moa Martinsons debutroman "Kvinnor och äppelträd" på ett kongenialt sätt.

Det speciella med Gunilla Nyroos spelstil är helt i Moas anda: här tas kvinnors inre resning mitt i vardagsslitet på allvar. Nyroos undviker det publikfriande uttrycket och väljer istället att framhålla det mänskligt existentiella, något som vinner i längden. För att citera Aftonbladets recension av föreställningen "Blommor av stål" på Vasateatern 2008: "Gunilla Nyroos - man skulle kunna se om pjäsen bara för att följa enbart henne."

Flera som fått Moa-stipendiet:
Kerstin Ekman 1991, Sara Lidman 1996, Ulrika Knutsson 2005 och Suzanne Osten med flera 2007.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 juni 2010.