Gå till innehåll

Marjaneh Bakhtiari får ABFs litteraturstipendium 2009

  • Måndag, 14 september 2009

Författaren och journalisten Marjaneh Bakhtiari får ABFs litteraturstipendium 2009 för sin roman Kan du säga schibbolet? som i dagarna kommer ut i pocket.

Stipendiet på 20 000 kronor delas ut på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg den 24 september klockan 13.00 av ABFs förbundssekreterare Annika Nilsson.

Marjaneh Bakhtiari har med sin andra roman skrivit en hejdlöst underhållande och skarp integrationssatir som uppföljare till debutboken ”Kalla det vad fan du vill” som kom 2005.

I ”Kan du säga schibbolet” får vi följa familjen Abbasi i Oxie, de är något av den svenska integrationspolitikens drömgäng. De är mamma, pappa, två döttrar och en katt. I en gul villa utanför Malmö utspelar sig vardagslivet mångkulturåret 2006.

Juryns motivering:
”Marjaneh Bakhtiari tilldelas ABFs litteraturstipendium för sin hämningslösa drift med det politiskt korrekta och med välmenande mångfaldssatsningar och hon punkterar effektivt förenklingar som rör makt, kultur och identitet.
Berättelsen ”Kan du säga Schibbolet” utspelar sig under mångkulturåret 2006 hos en iransk familj i Malmö. Familjen presenteras som den svenska integrationspolitikens dream-team, en framgångsrik, välintegrerad medelklassfamilj som kan framställas som det goda exemplet i medierna.
Marjaneh Bakhtiari är starkt medveten om att vi aldrig är bara klass, kön eller etnicitet – vi är allt samtidigt, både inom oss och i det omgivande samhället.
Marjaneh Bakhtiari vill väcka debatt och ifrågasätta schabloner. Hon gestaltar motsättningar hellre än att ge färdiga patentlösningar på problem. Bakhtiari beskriver människor på ett ironiskt men ändå kärleksfullt sätt. Ingen slipper undan, varken vuxna eller ungdomar, svennar eller blattar, akademiker eller arbetare – vi får alla en släng av sleven.
Kan du säga Schibbolet bjuder in läsaren till en myllrande, hisnande, underhållande upptäcktsresa genom Sverige.”

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 juni 2010.