Gå till innehåll

Skiva till förmån för de hemlösa

  • Måndag, 23 maj 2011

Den 25 maj släpps den efterlängtade skivan till förmån för de hemlösa. Skivan kommer att säljas av Alumaförsäljare och finns i ett begränsat antal exemplar.
Medverkande artister är;

Christine Owman, Hanouneh, Ewing Family Stone, Sylvester Schlegel, Behrang Miri, Ensamhushåll, Won, Forest & Crispian, Brothers of end, A Camp, Promoe, Mikael Wiehe, Timbuktu, Manu Chao, Peps Persson, Andreas Söderlund, Tingsek, Lotta Wenglén, Babian, Nisse Hellberg, Fine Arts Showcase, Sweet Mary, Edda Magnasson, This is head, Erika Rosén, Motoboy, Tarraband och Andi Almqvist.

Föreningen Orkanen med projektet Orkanen startade sommaren 2010 som en ideell förening med avsikt att på ett nytt sätt uppmärksamma det ökade antalet hemlösa i Sverige. Med hjälp av en skiva tillsammans med regionala artister vill vi öka förståelsen och kunskapen kring begreppet hemlöshet. Vi vill visa på människan bakom den stigmatiserade bilden. Det gör vi bland annat genom att ha med intervjuklipp med personliga tankar och funderingar från några av försäljarna mellan låtarna på skivan. Vi anser det extremt viktigt att göra detta tillsammans med de hemlösa och att ge dem en röst och låta dem höras. Försäljarna köper skivan för 20 kronor och säljer den vidare till allmänheten för 80 kronor och behåller själva mellanskillnaden. Summan försäljarna köper skivan för går till ett projekt mot hemlöshet. Vi hoppas och tror att genom att de hemlösa själva bidrar till ett annat projekt inom hemlöshet, att detta i sin tur bidrar till att förstärka självförtroendet och självbilden hos den hemlösa.

ABF i Skåne hjälper till och finansierar större delen av skivan som sedan distribueras via Alumas försäljare i Skåneregionen och i Småland. Skivan kommer också att kunna köpas via Alumas och ABF:s hemsidor. Alla intäkter går oavkortat till de hemlösa.

För att kunna göra denna skiva har alla medverkande bidragit med tid och helhjärtat engagemang helt utan egen ekonomisk vinning.
-Hade det inte varit för det fantastiska stöd som vi fått från organisationer, artister och konstnärer hade detta aldrig blivit möjligt, säger Lina Johansson, initiativtagare och projektledare för Orkanen. Föreningen Orkanen består av Lina Johansson, Magnus Sveningsson, Rodrigo Lopez och Linda Oskarsson. Orkanen kommer att hålla en releasefest vid nyöppningen av Moriska Paviljongen i Folkets Park i Malmö den 18 juni. -Vi kommer att bjuda på musik, fotoutställning, DJ:s och mycket mycket mer. Vill man kan man köpa sitt x av skivan på festen och det gäller att vara snabb för det finns bara ett begränsat antal x av denna fantastiska skiva, säger Rodrigo Lopez

Nu siktar Orkanen på att starta upp i Stockholm och Göteborg. - Vi har fått förfrågan från dessa städer så att vi hoppas på att kunna genomföra projektet även där och helst vidare till övriga Sverige, fortsätter Lina Johansson.

Idén till Orkanen kommer från ett liknande projekt som genomfördes 2002 av Manu Chao i Barcelona där Lina var verksam som musiker 2002-2004.
Där var det gatumusikerna som behövde hjälp när Barcelona stad genomförde en upprensning bland stadens musiker och beslagtog instrument. -Idén är hämtad därifrån, men skiljer sig markant från originalet. Manu ville att någon skulle ta vid efter detta projektet som hette La Colifata och sist jag pratade med honom var han oerhört glad att höra att vi gör Orkanen här, det är därför även han medverkar på skivan, säger Lina Johansson.

TV4 gjorde ett inslag om skivan:

 

Skivan kostar 80:- + frakt. Beställ på info.skane@abf.se
Ange namn och adress i ditt mail, så kommer vi skicka försendelse med skiva och faktura per post.

För mer information:

Tobias Lohse
tobias.lohse@abf.se
0413-298 84

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 8 september 2011.