Gå till innehåll

Sverige i Sydafrika under 200 år

  • Torsdag, 19 mars 2015

Senior Professor Lars Olsson samtalar om den brittiska kolonisering av södra Afrika i slutet av 1700-talet, Jonas Sjölander är Fil. Dr i historia samtalar om fackföreningsrörelser och antiapartheidrörelse i Sverige och Sydafrika, Bo Furugren, bland annat tecknare samtalar om Bildens makt - Affischkonst mot apartheid.

Senior Professor Lars Olsson i historia vid Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar och gästprofessor i historia vid Malmö högskola. Han har i sin forskning intresserat sig för arbetets och arbetares villkor. Han arbetar nu med att studera svensk medverkan i den brittiska kolonisering av södra Afrika, som ingick i den brittiska imperialism som följde på förlusten av de amerikanska kolonierna i slutet av 1700-talet.

Jonas Sjölander är Fil. Dr i historia och arbetar nu vid Malmö Högskola. Sedan 2010 bedriver han forskning om fackföreningsrörelser och antiapartheidrörelse i Sverige och Sydafrika.

Bildens makt - Affischkonst mot apartheid
Bo Furugren, bland annat tecknare, illustratör, kommer att visa och berätta om affischkonst som producerats i Sydafrika och på andra håll i världen där man protesterat mot apartheid.
Protesterna genom affischkonsten betydde mycket för människor i Sydafrika för de människor runt om i världen som på olika sätt stödde kampen mot apartheid.

Zimbabwes i Zimbabwe: Great Zimbabwe och många fler
Anders Lindahl, professor i arkeologi, föreståndare för Keramiska Forskningslaboratoriet i Lund. sedan 1988 involverad i olika projekt i Sydöstra Afrika, berättar om stenstaden Great Zimbabwe och andra intressanta ruiner och deras historia. Vad är Zimbabwe egentligen? När byggdes det? Vem byggde dem? Zimbabwe - ett av de få länderna i världen uppkallat efter sitt arkeologiska arv.

Målgrupp: För alla intresserade
Tid: Lördag den 18 april kl.9.30-15.00
Plats: HSB-salen, Trollebergsvägen 9, Lund
Ledare: Staffan Gunnarsson, Lars Olsson, Jonas Sjölander, Bo Furugren
Utbildningen är kostnadsfri och genomförs i samarbete med SAFRAN.

Anmäl dig här

Anmälan ska vara oss tillhanda senast den 7 april.
Skriv i kommentarsfältet vilken organisation/ABF avd du representerar, samt speciella önskemål ( mat, hjälpmedel m.m )

Välkommen!

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 mars 2015.