Gå till innehåll

Syrien och flyktingarna i ord och ton

  • Onsdag, 13 juli 2016

Kriget i Syrien pågått i fem år. Det är ett krig som kostat livet på nästan en halv miljon människor och gjort halva landets befolkning hemlösa inom eller utanför landets gränser.

Men till varje krig finns en historia om ett innan och ett efter. Berättelser om människoöden behövs för att förstå händelserna.  Hanin Shakrah har arbetat på SVT med den prisbelönade serien Fosterland och föreläser regelbundet för myndigheter och allmänheten om det som sker i Syrien. Tillsammans med Izmat Labad kommer föredraget kombineras med en konsert på den klassiska lutan oud. Izmat Labad studerade musik i Kairo och startade sedan en egen musikskola hemma i Daraa. Han säger själv om sitt instrument - "Den känslan, att bara sitta själv och spela... den är svår att beskriva. Jag brukar säga, om mitt liv utgör hundra procent så är ouden 80 procent. För mig är ouden ett vapen för framsteg och utveckling. När jag åkte en sådan där dödsbåt över Medelhavet gav smugglarna mig ett ultimatum - kläderna eller instrumentet. Då slängde jag kläderna i vattnet och tog ouden med mig. Det kanske låter komiskt, men jag tänkte att även om jag dör ska ouden ljuda igen och fortsätta att ge andra glädje.”

Musikföreläsning för allmänheten - fri entré. Tid ca. 1,5 tim

Tid: Tisdagen den 20 september kl.18.00
Plats: Kristianstads bibliotek,
Södra Långgatan, Kristianstad
Arrangör: ABF

Tid: Onsdagen den 21 september kl.18.00
Plats: Simrishamns bibliotek, Järnvägsgatan 2, Simrishamn
Arrangör: ABF

Tid: Torsdagen den 22 september kl.18.00
Plats: Hörbysalen 1, Ringsjövägen 4, Hörby
Arrangör: ABF

Eventuella frågor ring: ABF Skåne Nordost Ulf-Peter Honoré 044 -10 03 40, ABF Österlen Barbara Fellgiebel 0411-298 75, ABF Hörby Jane Hansson 0415-108 94.

Välkommen!

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 14 juli 2016.