Gå till innehåll

ABF-PRO-Akademin hade stor succé på Handarbetsmässan

  • Måndag, 24 oktober 2011

Lördagens Handarbetsmässa I ABF s lokaler i Hallunda blev stor succé. Folket kom och gick. Lokalerna fylldes av förväntansfulla och efter en stund nöjda besökare och utställare. Vi kände glädje sväva som en varm försommarvind över verksamheten. Läs Knut Karlssons senaste kåseri.

Ordföranden i ABF-PRO- Akademin Gudrun Lidhäll-Skogberg hälsade Maria Brodin och oss andra välkomna. Det var ABF:s ordförande Maria Brodin som skulle inviga Handarbetsmässan. Maria sa:

– Det finns ingen vackrare upplevelse än den då världen expanderar bortom de vanliga gränserna . Det är i dessa ögonblick verkligheten blir storslagen.

Kanske kan vi känna den sanna glädjen när vi lyckats med ett handarbete eller fått någon annan fin upplevelse i kulturens värld. Kanske inom sången och musiken, bildskapandet, dansen eller teatern.

*

Kultur är kittet mellan människor.

När kitt saknas i fönstren

kan kalla vindar blåsa in i rummen.

När kulturkittet saknas mellan människor

blåser kalla vindar in i människors sinnen

- och kyler ner det varma vi har inom oss.

*

Samhällets Kulturpolitiker måste arbeta så att konsten och kulturen innesluts i våra liv. Konsten och kulturen innesluts hos oss i ABF-PRO Akademin. I våra cirklar skapar vi tillsammans. Gemenskap är ett samlingsord för det vi vill uppnå. Gemenskap är ett gyllene ord. Det är i gemenskapen vi bäst kan växa som människor. Vi människor behöver varandra. Ibland som hjälp. Ibland som speglar.

*

De Handarbeten vi kommer att få se på dagens mässa är skapade av skickliga händer, uttänkta av tänkande hjärnor. Somliga handarbeten är färdigställda i ensamhet, andra i gemenskap i studiecirklar. I generationer har människor handarbetat. Vi kan se fantasiska skapelser förvarade i lådor och upplagda på bord, hängande som gardiner eller burna som kläder.

Jag hoppas att skickligheten går i arv till min generation och till nästa och till nästa. Vi behöver se vackra handarbeten omkring oss nu och i framtiden

*

När vi skapar upplever vi glädje. Den skaparglädjen ger oss bättre liv.

Vi behöver inte salutera ut den på gator och torg.

Den finns inom oss.

Därför behöver skaparglädje inga ord.

Gå med i en studiecirkel i höst och känn den sanna skaparglädjen.

Jag förklarar Handarbetsmässan invigd. Ta nu för er av utställarnas alster

*

Gudrun Lidhäll-Skogberg tackade Maria för hennes tal och sa:

– Vi i PRO är mycket nöjda med samarbetet mellan ABF och PRO i ABF-PRO-Akademin.

*

Jag gick runt och såg de olika utställarnas fina alster. Äldst av alla utställare denna lördag var Ellen Jonsson som bott en lång tid i Australien.

– Jag stickar tröjor och målar tavlor. Jag gör allting, sa den glada Ellen till mig. Hon bar Sverigedräkten som hon fått mycket beröm för i USA och Australien.

*

Slagsta Gille tog plats i den fina ”Spegelsalen”. De var några stycken från början men en efter en kom och orkestern förstärktes . Vi fick uppleva en stafett där alla gick i mål samtidigt. När alla kommit bestod orkestern av femton instrument och femton musiker. Vi fick se och höra: Fem nyckelharpor, en cittra, fem fioler, en gitarr, ett dragspel, ett munspel, en basfiol.

Slagsta Gille lyfte glädjen till taket. Alltid leende Margareta Edström ledde musikanterna till succé med låtar som Gärdebylåten, Drömmen om Elin, Spiskroksvalsen, Annas visa, Botkyrkalåten och Hågelbypolskan och några till.

Vi i publiken ville inte att musikerna skulle sluta spela. Det ville inte heller de spelglada musikerna.

– Mera, sa vi!

Mera fick vi. Slagsta Gille visade att kultur kan sprida glädje.

*

På programmet fanns också Gun Johansson som berättade inspirerat om Handarbetets vänner. Visning av folkdräkter var en annan programpunkt. Jag fick lära mig att den som kommer klädd i folkdräkt alltid är rätt klädd. Lotter hade sålts. Vid dragningen visade sig att Lennart ”Lelle” Bengtsson, som skött om dagens arrangemang från ABF, fick en välförtjänt vinst. ”Lelle” var ABF-värd som uppträdde som en värd skall uppträda. Avslutande programpunkt var ett fint musikuppträdande som Ulf Hedin stod för.

*
Gun Johansson sa i sin berättelse bl. a att handarbete hör ihop med själen. Den här dagen hos ABF-PRO-Akademin hörde ihop med alla själar som var där. I Akademins broschyr står att ABF-PRO- Akademin skall erbjuda kulturupplevelser. Det gjorde den verkligen denna lördag.

Jag tror ordförande Gudrun Lidhäll-Skogberg var trött när Handarbetsmässan var slut. Jag tror också hon var mycket nöjd. Glada och nöjda var vi nog alla som var där.

*

Jag kan inte måla tavlor, inte sticka, sy eller väva men jag kan uppskatta och njuta av det som är vackert. Jag fick njuta av mycket som var vackert på ABF-PRO-Akademins Handarbetsmässa i ABF:s lokaler i Hallunda i lördags.

Tack så mycket!

/Knut K

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 24 oktober 2011.