Gå till innehåll

Amerikaspåret som blev bekräftat

  • Torsdag, 11 maj 2017

Under våren 2017 har jag gått en släktforskarcirkel i ABFs regi för att lära mig hur jag kan forska  vidare kring min släkt. Något som jag kan rekommendera. Av en gammal moster till mig fick jag för några år sedan höra att min morfar hade en äldre bror som hade åkt till USA i unga år, något som jag inte tidigare hört och som jag gärna skulle vilja veta mer om.  Genom att jag nyligen börjat släktforska har jag fått reda på att detta stämmer och det har visat sig att jag har en hel del släktingar i USA, som jag tidigare inte känt till. 
Läs vidare på Peter Formans av upplevelser av att vara nybliven släktforskare på en studiecirkel hos ABF Botkyrka-Salem.

Utgångspunkten för att hitta min morfars bror var att jag hade min mors födelsedata. På det sättet fick jag hjälp med att ta fram uppgifter om min morfar och hans familj genom programmet Arkiv Digital som innehåller avfotograferade kyrkböcker ändå från slutet av 1600-talet fram till 1940-talet.

Min  morfar Wilhelm Lindström var född 1895 i Småländska Askeryd, där fadern var husaren Karl Edvard Lindström, som totalt hade 12 barn. De två äldsta var tvillingar varav den ena Karl Algot Lindström, född 1884, utvandrade till USA. Det bekräftas av polisens avfilmade passregister där Carl A Lindstrom från Askeryd den 5 oktober 1904 reser från Göteborg med fartyget  Ivernia med destination Boston.

När vi hade kommit så långt så gick jag själv vidare på Internet där jag sökte och fick träff på Carl Algot Lindstrom genom hans äldsta dotter  Myrna Mc Gregor Lindstrom . Det  visade sig att hon  för  drygt tio år sedan hade börjat söka sin fars rötter i Sverige.  Fadern Carl Algot dog redan i början på 1930-talet och Myrna hade oklara uppgifter kring honom. Han uppgavs vara född 1885 medan det rätta födelseåret skulle vara 1884. Så småningom kom Myrna i kontakt med den småländska släktforskaren Elisbeth Leek  och fick hjälp med att reda ut sina svenska släktband.

Efter att jag själv lagt ihop den information jag fått fram via nätet så kontaktade jag  Elisabeth Leek som hade en hel del uppgifter  om Lindstromsläkten i USA. Hon var dock osäker på om Myrna fortfarande levde. Men via mail fick jag bekräftat att  Myrna visst lever och idag är 94 år gammal. Hon är dock inte i bästa form och Myrna  hänvisade mig vidare till hennes yngre bror Ernest.

Jag har nu fått reda på att min morfars äldre bror Carl Algot Lindstrom, som han kallade sig i USA, bosatte sig  i Lichtvill i  North Dakota. Han arbetade först vid järnvägen, senare som snickare.  Så småningom bildade han familj och gifte sig med norskättade Mabel Sofia Brox Lindstrom. De fick tre barn Myrna, född 1922, Alice 1924 och Ernest 1931. Fadern Carl Algot dog redan samma år som sonen Ernest föddes.

Carl Algots tre barn, som alltså fortfarande är i livet, bildade alla familjer och fick egna barn så släkten Lindstrom i USA är idag ganska stor. Dom flesta lever i Minnesota och North Dakota. Eventuellt kommer Ernest Lindstrom med fru på besök till Sverige nästa år.

Berättat av Peter Forsman, nybliven släktforskare

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 11 maj 2017.