Gå till innehåll

Är ökat våld och barnfattigdom tecken på utveckling?

  • Onsdag, 20 april 2011

Det var en gång i en annan tid några yngre ynglingar gjorde ”jäkelskaper” i  Frödinge by. En vinterkväll när kramsnön låg vit på taken höll Jockes dräng på att köra ut en dyngkärra till dyngkasten. En bakdörr öppnades och ett antal snöbollar kastades in i lagården och träffade drängen. En snöboll tog i ansiktet. Drängen vinglade till med dyngkärran så att den vippade . Koskiten rann ut på gången. Drängen fick lasta kärran igen. Det var inte snällt mot drängen. Han fick senare tag i ynglingarna och mylade dem i den djupa snön.

 En sommarkväll gick tre frödingekäringar till Missionshuset på kvällsbön. De nyss omtalade ynglingarna ville ha hämnd på dem. På ett kafferep hade käringarna skvallrat för skolans Fröken att ynglingarna i byn smygrökte . Ynglingarna hade fått straff i skolan. De hade dagen efter kafferepet fått stå upp på lektionerna. De hade inte fått gå ut på rasterna.

Ynglingarna visste om bönemötet och vilken tid det skulle vara. De spände upp björntråd i ankelhöjd mellan stenstolparna som stod vid ingången till missionshuset. När de placerat tråden gömde de sig bakom en häck för att se vad som hände.

Predikanten Magnusson, som skulle hålla i bönemötet, stod på trappan utanför ingången till Missionshuset. De tre frödingekäringarna kom gående från Prästgården mot sitt mål. De gick med bra fart. De var litet sena, gick i bredd och bar sina väskor i händerna. När de kom fram till stenstolparna svängde den som hade innerkurvan in först. Hon snavade på trådarna och stod på näsan i gruset. Så kom nästa -  och nästa. Plötsligt låg tre käringar på knä på Missionshusets gård. Predikanten, som fick se spektaklet, skyndade nerför trappan för att hjälpa dem upp. Han kom bara några meter till två träd som stod på varsin sida om grusgången. Där fortsatte hans ben framåt medan överkroppen blev kvar. En av ynglingarna hade spänt trådar i brösthöjd. Det var därför överkroppen stannade och underkroppen fortsatte tills han satte sig på ändan. Där satt de fyra och tittade på varandra en stund. Ingen var skadad men ordenligt omruskade.

– Det här ska Fröken och Kyrkoherden få veta, sa en av käringarna. Jag vet nog vilka som gjort detta.

De tre ynglingarna hörde inte eftermälet. De hade smugit sig bort från brottsplatsen och satt intill den ena ynglingens hem. De skrattade så magarna hoppade på dem.

Händelsen gick ut i bygden. Alla talade om den. Rykten förstorade vad som hänt. Efter en tid sades att björntråden var ståltråd och t o m taggtråd. På den tiden fanns inte Facebook. Istället gick telefonerna varma. Trådarna glödde nästan och ynglingarna fick veta vad de gjort. Man kränker inte ostraffat någon som är på väg till Missionshuset. Ingen får kränka predikanter. En av ynglingarna gick och läste för prästen. Hade inte hans farfar varit respekterad kyrkvärd hade han nog inte blivit konfirmerad det året. De andra ynglingarna fick sänkt betyg i uppförande den terminen.

De tre ynglingarna växte upp.  ”Jäkelskaperna” glömdes bort tills jag nu berättar om dem. En av ynglingarna förolyckades i en motorcykelolycka i unga år. En annan utvecklade skickligt sin fars bilstation med ett antal långtradare som fraktade varor i södra Sverige. Han levde livet med gott uppförande tills även han dog en för tidig död. Den tredje kan jag inte berätta om på grund av risk för jäv.

Det var länge sedan detta hände. Vi lever nu i en annan tid.  Nu äger storkapitalet många av de svenska skolorna och tar hand om de stora vinsterna. I jämförelse med vad somliga av kapitalets män gör i det tysta när de flyttar om pengar för att kapitalbolagen skall slippa betala skatt i Sverige är nog tråduppsättningen i Frödinge inte ens försumbar som brott. Snöbollar i ansiktet på Jockes dräng har bytts ut mot skarpa skott mellan medlemmar i internationella ligor som härjar i vårt land. Ungdomar mördar varandra i de stora städernas förorter. Fäder dödar sina döttrar. Detta kallas hedersmord. Det räcker inte med sänkt uppförandebetyg i straff för dem som mördar. Polisen har insatsstyrkor för att hindra att våldet sprider sig. Hur klarar polisen att förebygga och utreda brott? Är polisen bättre på att hålla ordning i samhället än vad Kyrkoherden och skolans Fröken i dåtidens Frödinge var?

Barnfattigdom har spritt sig i vårt vackra land. Ingen av de tre som satte upp trådar som käringarna snavade på har någonsin varit fattig. Sverige har utvecklats - om ökat våld mellan människor och utbredd barnfattigdom är tecken på utveckling. Det finns många som inte tycker det. Frödinge är numera genom sin ostkaka och goda tårtor känt i hela Sverige och i stora dela av EM.

Glad Påsk önskar

Knut K

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 april 2011.