Gå till innehåll

Du vackra Landsbygd. Nu klädd i vinterskrud.

  • Fredag, 17 december 2010

Den här dagen i december 2010 började med mulet väder efter lätt snöfall i natt. Nu har solen jagat bort molnen. Solen syns gulvit över fälten nedanför Klivinge gård. Den lyser också upp de stora träden som omringar mangårdsbyggnaden och gör landskapet vackrare än ett sagoland.

 Ingen kan återge verkligheten bättre än verkligheten själv. Jag sätter mig vid fönstret som vetter mot solen och njuter. Skönhet kan upplevas på många sätt. Det jag ser nu är ett sätt och ett av de vackraste. När landsbygden tagit på sig sina nya vita vinterkläder, vinden lagt sig till vila och solen bestämt sig för att lysa upp allt som inte ligger i skuggan, då är skönheten fullbordad. Det, som i somras var grönt, är nu vitt. Vädret som var varmt är nu kallt på ett uppfriskande sätt. Kylan känner jag inte när jag sitter inne och ser ut på allt det vackra. Men jag vet hur den känns.

Jag ser ut genom ett annat fönster. Där finns en fågelstuga med fågelmat och många fåglar. Under fågelstugan äter sju fasanhönor frön jag lagt ut. Hönorna rör sig med elegans. Till fågelstugan är det trafik. Blåmesar, nötväckor, talgoxar, grönfinkar, pilfinkar och domherrar tar sig några frön, flyger sedan upp och sätter sig på grenarna i de stora träden. Där äter de bit för bit av nötterna innan de flyger tillbaka och hämtar mera. Visst hackar fåglarna omkring sig ibland när de kommer nära varandra men för det mesta håller de fred.

Jag går ut i den snöiga trädgården och släcker ljusen i den julgran vi köpte i går i en gårdsaffär. Ägaren sålde saft, ägg, honung, ved och en del andra varor. Ingen försäljare var på plats när vi kom till gården. Vi gick in i gårdsaffären för att värma oss. Det var kallt ute. Snön vräkte ner.

Kunder kom in i affären, plockade till sig det de ville ha, antecknade i en bok vad de tagit och vem de var. De betalade genom att lägga pengarna i en låda. Vi kunde inte göra likadant eftersom vi inte visste vad granen kostade. Jag gick till huset intill och knackade på. Ingen öppnade. Jag läste på dörren. Där fanns en skylt om varning för hunden. Jag tvekade att gå in på grund av detta men jag såg ingen hund. Jag gick in och fann stugan olåst och tom. Jag gick ut. Vi ringde till ägaren på hans mobiltelefon. Han svarade att han var på väg hem från skogen. Efter en stund kom han åkande i sin Volvo. Hunden hade han med sig. Den sprang direkt till mig och hälsade på det vänliga sätt snälla hundar hälsar välkommen. Ilskna hundar har annat ljud när de hälsar. De morrar. Företagaren var en mycket vänlig människa. Flera kunder kom till affären de tog det de skulle ha antecknade sig, betalade och åkte. Det var en form av snabbköp jag aldrig sett tidigare. Jag får nog vänta länge innan jag får se det igen. Jag tror inte att samhället i övrigt kan klara en sådan affärsverksamhet. I Stockholm rånas guldsmedsaffärer varje vecka. Människor tar värdevaror utan att vare sig anteckna sina namn eller betala i kassan. De stjäl, rånar och sticker.  Vi köpte en vacker gran för 350 kr. Granen har starka grenar med grova barr.

I natt har granens ljus lyst upp några kvadratmeter av mörkret och synts någon kilometer bort. På landet råder mörker när mörker råder. Nu mitt på vinterdagen står granen släckt med nyfallen snö på grenarna. I eftermiddag skall belysningen få en timer som gör att ljusen i granen kommer att tändas 15:00 på eftermiddagarna och släckas 24:00. Granen med ljusen skall lysa upp mörkret och stå snöklädd vacker i vintersolen på dagarna.

När jag tänker framåt ser jag julens ljus. Jag hör vackra sånger från TV, radio, datorer och skivor. Jag ser glada barn som med förväntansfulla ögon önskar sig julklappar. Hur är det med tomten? Finns han? Det är klart tomten finns. Om bara ett barn i världen tror på tomten så finns han.  Finns fridfullheten hos människorna eller har vi bara girighet på jorden. Det är klart fridfullheten finns. I varje fall hos dem som söker och skapar den. Den kommer inte av sig själv.

Finns fattigdomen i världen? Finns ledsna barn och olyckliga människor? Visst finns fattigdom och olyckliga människor. Kanske har de fattiga blivit flera sedan förra julen. De fattiga blir inte lyckligare om alla är olyckliga. De som kan ska fira jul och söka glädjen. När julen är över ska vi fråga oss: Kan vi göra världen bättre till nästa Jul? Jag vet att svaret är: Det skulle vi kunna. Min maning kommer direkt: Låt oss göra det då!

I den vackra vintern på Klivinge gård på landsbygden i Sverige låter jag solen skina på mej. Jag ställer mej i en snödriva och ropar högt så alla i världen hör: GOD JUL!

Knut K

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 december 2010.