Gå till innehåll

En saga om landet Viva Vill

  • Måndag, 19 september 2011

Det var ett avlångt land som hette Viva Vill. Landet hade gått i Stå. Många invånare var sjuka. Andra arbetslösa. Somliga pensionerade. Även unga medborgare som aldrig deltagit i arbetslivet hade pension. Landet Viva Vill var ett av de mest välmående länderna i världen. Men landet hade också den mest sjuka befolkningen av alla länder i västvärlden. Hur gick denna räkneoperation ihop? Den gick inte ihop.

En dag kom två vältalande män, Renåker och Torp, till VivaVill och sa:

– Om ni vill ska vi sätta fart på Landet Viva vill åt Er.

Det ville tilläckligt många av människorna. De två satte igång och sänkte skatterna för dem som hade jobb. Tog fram piskan och klatschade vinande med den över huvudena på de sjuka och arbetslösa.

*

Det gav resultat. De som hade jobb fick mer att köpa för. Många blev glada. Allra gladast blev de som hade så mycket aktier och kontanter och lyxhus att de kunde ha klarat sig livet ut utan att få mer att köpa för.

*

Glada blev inte de som var så sjuka att de inte hade långt kvar att leva. De två männens piskare jagade ut även dem till olika arbetsuppgifter i samhället. I Talamo fick de som piskats ut i arbetslivet ta sönder nygjorda stolar och bord på morgonen. Innan kvällen hade de att ihop möblerna igen. Så höll de på. Dag ut. Och dag in. Renåker och Torp med hjälp av sina kumpaners kreativitet hittade på flera liknande viktiga arbetsuppgifter. Detta gjorde att bruttonationalprodukten, BNP, som allting mäts efter, ökade.

*

Renåker tog över och blev landets överöverläkare. Intyg som välutbildade läkare skrivit om patienters sjukdomar underkändes av Försäkringskassan. Försäkringskassan fick mindre medel att arbeta med. Det var rätt. Sjukdom som symtom skulle utrotas. inga pengar behövde delas ut. De som inte åtlydde piskarnas bestämmelser fick sina bidrag indragna.

*

En dag intervjuades en ung flicka i SVT. Hennes mor hade blivit utkörd till arbete trots att hon var mycket svårt sjuk.

– Vad tycker du om att din mor måste arbeta och inte får sjukpengar trots att hon är mycket svårt sjuk? Frågade reportern i TV.

 Renåker och Torp och deras medhjälpare plågar sjuka människor som under många år arbetat i samhället, betalat skatt och skött sig men nu inte orkar med att delta i arbetslivet.

 Efter TV-sändningen vaknade oppositionen efter lång sömn till liv och fick se vad som hänt och händer i landet. Även medarbetare till Renåker och Torp som tidigare talat om människors lika värde reagerade på att många mycket sjuka tvingas ut i arbete.

*

Vad händer nu?

Det vet vi inte. Sagan fortsätter. Följ den på www.vivavill@.se

/Knut K

 

Det är Knut Karlsson som är på bilden här. Kanske hade du redan gissat det?

PS Detta är bara en saga. Det som hänt kan inte ha hänt i verkligheten. DS

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 19 september 2011.