Gå till innehåll

Fin stämning hos ABF-PRO-Akademin i Hallunda Folkets Hus

  • Onsdag, 25 april 2012

 Jag upplevde nyligen en trevlig eftermiddag hos ABF i Hallunda Folkets Hus. En god vän och skicklig musiker från Kisa i Östergötland, Alve Gustafsson, gästade ABF-PRO-Akademin. Kåseri av Knut Karlsson.

 ABF-PRO-Akademins ordförande Gudrun Lidhäll Skogberg hälsade publiken i den fullsatta lokalen välkommen och presenterade oss som skulle medverka i programmet. Vi genomförde nedanstående program som hade rubriken:

Kulturresa i Musik, Kåseri och Dikt:

*Alve Gustafsson inleder med vårmusik till kaffet

* Gudrun Lidhäll Skogberg hälsar alla välkomna

* På väg ut i livet. Knut Karlsson berättar

*Musik av Alve Gustafsson ”Du hemmets jord”

*Min egen Poesi. Göran Hedqvist

*Musik av Alve Gustafsson. Nils Ferlins ”Kärleken kommer, Kärleken går”

* Poliserfarenheter i dikt och kåseri. Knut K

*Musik. Alve Gustafsson. ”Stilla ro och nära”. Åsa Linder musik.

*Afrikanska intryck. Göran Hedqvist

* ”Vid havet en dag” och ”Ett leende” Avslutningsmusik och Dikt av Alve och Knut.

/Arrangör ABF-PRO Akademin

Gudrun Lidhäll Skogberg

*

Vilken härlig känsla det var att stå framför en publik som ville höra det Göran Hedqvist och jag läste och framförde. Vi mötte en publik som ville lyssna till Alve Gustafssons musik och sånger. Publiken tog till sig av hans skickligt framförda välkända sånger och dragspelsmusik.

*

Eftersom lokalen där Alve uppträdde och Göran och jag läste och berättade i var fullsatt var stämningen hög direkt när Alve spelade och sjöng vårmelodier. Stämningen förbättrades ytterligare när ordförande Gudrun Lidhäll Skogbergs medhjälpare serverade kaffe och kaka till borden där publiken satt och lyssnade.

*

Jag frågade publiken under mitt framförande hur många som var födda på landsbygden. Mer än hälften räckte upp händerna.

*

En man sa efter vår föreställning
-Jag är född mitt i Stockholms centrum. Jag är en riktig ”Kis” men jag kände igen mig i det du berättade om Frödinge och om polisen i Motala.

*

Göran Hedqvist berättade om sin tid i Afrika. Han talade om de duktiga kvinnorna där och de lata männen. Han läste också egna dikter och en mycket känslostark berättelse från den sista tiden hans hustru levde.

*.  

Jag delgav händelser under min barn- och ungdom i Frödinge och om min tid som polis i Motala och två kåserier ur nutiden. Jag kände att publiken tog till sig budskapen från Frödinge och från Motala. De tog till sig Alves sång och dragspelsmusik. De berördes av Göran Hedqvists berättelser.

*

*

Under min tid som polisanställd upplevde jag många gånger hur barn for illa i problemfamiljer. Jag har en dikt jag läste på träffen hos ABF-PRO-Akademin. Den heter

Svik aldrig ett barn

Inget svek är värre än sveket mot ett barn.

Svek blir till öppna sår som aldrig läks.

Ingenting är större än kärleken till barn.

Barn har öppna sinnen. Ger du kärlek får du tusenfalt igen

Ger du kyla kommer is tillbaka

Sviker du ett barn, sviker du livet idé

Du vill väl inte svika livet,

*

Vi som fick förmånen att möta publiken och känna den härliga känslan som infinner sig när möten blir bra har bara att skriva tack till publiken för att ni gjorde att vi kunde trivas på golvscenen.

Tack också Rickard på ABF för den fina tekniska servicen före föreställningen

*

När vi var färdiga att gå hem rullade en dam fram till mig på sin rullstol. Hon sa:

  • – Tack ska ni ha. Det här var den trevligaste eftermiddan jag upplevt på länge. Nu för tiden har ju varken kommunen eller anhöriga tid med oss äldre. Tack för att ni tog er tid med oss i eftermiddag.

 

Det berömmet känns fortfarande i mitt hjärta. I mitt hjärta finns också en tagg från det hon sa om att ingen nu för tiden har tid med de äldre. Jag tror att väldigt många är väldigt ensamma i vår bygd och vårt land. Det tycker inte jag är bra. Vi behöver sociala signaler från människa till människa. Vi kanske behöver fler trivselprogram där vi enkelt kan mötas vid en kopp kaffe, musik, sång, kåserier och dikt.

Knut K

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 25 april 2012.