Gå till innehåll

Jag hoppas mina önskningar är önskningsbara

  • Tisdag, 3 januari 2012

Regnet öser ner utanför mitt fönster. Vi har tidig morgon. Mörkret har krupit fram ända tills ljuset från fönstret säger stopp. Vi har kommit till januari 2012. Knut Karlsson önskar alla kåserieläsare Ett Gott Nytt År.

Jag hörde nyligen på kultur-TV från Linköpings universitet att forskare håller på att flytta landsbygdens verksamheter in i städerna. Nio miljarder människor ska bo på jorden om ett antal decennier. Alla måste ha mat. 80 procent av dagens odlingsbara jord brukas redan. Den jord som finns ska bli bättre att odla på. Flera odlingstätt skall utvecklas. Därför ska växthus byggas i städerna för de nya odlingarna. Mycket annat ska också ske. Det ska t ex få bli djurhållning i städerna. Den nya stadslandsbygden skall av gödsel, trädgårds- och matavfall och mycket annat göra biogas till bilar och värma husen. Koldioxid ska användas i processerna. Vår värld kan få riktigt hållbara samhällen. Alla människor säger sig vilja ha hållbara samhällen men få har förstått hur det går till att få fram dem.
*
Försöksverksamhet finns redan. Bland annat i Holland. Jag berättar här hur forskare tror att det ska kunna bli. Jag kan inte berätta hur det ska gå till. Jag är inte forskare. Bara utforskare av det som hänt och händer. Linköpings universitet och Linköpings kommun vet hur det är tänkt att flyttningen av landsbygden till städerna ska bli - och att den ska bli. De har kommit långt.

Jag vill påpeka att det är klart att den jord som finns på landsbygden skall vara kvar där och brukas av bönder som den brukats av min far” Ludde i Frödinge” och andra bönder ända sedan våra förfäder upptäckte att det går att få mat ur jordens skördar. Det nya är att nya odlingssätt och nya odlingar skall skapas. Alla nio miljoner som ska bo i världens måste få något att äta.
*
Kunskap är redskap för överlevnad. Det forskarna forskat fram skall nu omvandlas till verklighet. I detta jobb är marknadens investeringsvilja viktig liksom politiker, som med kloka beslut, kan styra världen mot en värld som är bättre än den vi har i dag.

Vi behöver komma närmare varandra. De som tror på religioner säger att deras heliga böcker Bibeln och Koranen är deras ledstjärnor. När islamister bränner kyrkor och spränger ihjäl kristna i olika delar av världen säger troende muslimer att det inte står i Koranen att muslimer ska mörda kristna. Men de som mördar kristna säger att de följer Koranens budskap.

Detta är tankar som måste tänkas efter de arabiska revolutionerna i Afrika. Om inte kristna och muslimer kan leva tillsammans i de nya s.k. demokratierna kommer världen att bi en krutdurk istället för en fredlig demokratisk värld. Tänk om vi kunde få en gemensam Mänsklighetsreligion. Jag vet: Sådana önskningar finns det inte plats för. Jag önskar den ändå.

*

Om nio miljarder människor ska bo på vår jord måste här ändras mycket. Jorden är inte uthärdlig i dag för alla människor. Vi har medmänniskor i total nöd. Vi har människor som lever i en överrikedom som delvis förlamar jordens tekniska och medmänskliga utveckling.” Pengar ska arbeta” i världsutvecklingsekonomin. De ska inte samlas och läggas på hög hos några få.

Om vi fortsätter med att 20 procent av jordens befolkning förbrukar 80 procent av jordens resurser och 80 procent får klara sig på 20 procent blir aldrig vår värld en trygg värld.

Dagens politiker i Sverige tillåter att ledare i riskkapitalbolag berikar sig genom att vanvårda äldre människor i privata vårdinrättningar. När så sker är vi fjärran från att leva i ett solidariskt samhälle. Dessa bolag ges rätten att låta satsen ”Tjäna så mycket pengar som möjligt” gå före ”Att ge så god vård som möjligt”.  När detta nu skett och sker är vi på väg bort från medmänskligt samlevande. Vi har kommit in på ekonomiska jaktmarker där allt är lovligt bara man kan tjäna pengar på det.

– Är det verkligen ett sådant samhälle våra politiker i Sverige vill ha?

*

Det finns så mycket som är fel på vård jord. Vår värld är som en atlantångare i full fart. Lång tid kommer det att ta innan världsfartyget får ner farten så att det går att lägga om kursen.

*

–Vist kan världen bli bättre. Visst kan människor komma närmare varandra i liv och tanke. Jag lever vidare på det goda som också finns och hoppas mina önskningar är önskningsbara och kan ge hopp om en bättre värld.

Knut K

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 januari 2012.