Gå till innehåll

Jag mår illa av…

  • Måndag, 12 december 2011

På andra sidan Albysjön lyser gatljusen som om flera pärlband vore upphängda efter Albystranden. Jag ser pärlbanden och njuter. Det är vackert med pärlband efter den stranden och även efter stranden nedanför berget mellan Fittja och Alby. Morgonen, randen mellan natt och dag, är nära. Termometern visar tre grader minus och blåsten viner runt vårt hus. Jag tänder adventsljusen. Vi har en ”elektrisk Ren” med släde på vår lilla gräsmatta framför vårt hus.. Renen med släden lyser vackert.

 I går hörde jag och såg på SVT och läste i DN att tre chefer för bolag som äger äldreboenden tjänat över 120 miljoner förra året genom sina äganden och anställningar i bolag som driver äldreomsorg på kommunernas vägnar. Dessa vinster har gjorts medan bolagens anställda vägt blöjor för att minska kostnaderna i vården. Mycket ”icke omsorg” har utförts. Bland mycket annat har, som vi vet, en man fått ligga på en madrass på golvet.
Det fanns inte pengar så personalen kunde köpa en säng till honom. Gamla har långa tider fått ligga nerbajsade och nerhissade. Personal, som hade tid att ta hand om dem, fanns inte. Personalbesättningen var nära vårdbehovets nedersta gräns. Detta för att de som redan är rika skulle få ännu mer bonus. Ännu högre löner. Ännu mer betalt för aktier i företagen. Aktiebolagen viktigaste uppgift är att tjäna pengar. Det har bolagen lyckats med. Vården har de misslyckats med.

*

Jag mår illa av detta. Ja. Jag mår mycket illa av detta.

*

Ännu mera illa mår jag när jag förstår att nästan inga politiker vill gå ut och säga:

-Vi vill inte ha det systemet att svenska folkets skattekronor för vård ska gå rakt ner i fickorna på miljonärer och miljardärer.

*

Alliansens partier tiger still. De vill ha det som det är. De vill att även vård av gamla människor skall kunna köpas och säljas på börsen. De vill att de upprörda vindar som blåst skall lägga sig. När orosvindarna lagt sig vill Allianens folk lite försiktigt be ägarna till riskkapitalbolagen att ta lite mindre bonus. I synnerhet där de misslyckas med att ge de äldre trygga och människovärdiga liv.

Oppositionen viskar lite tyst:

– Systemet är inte bra.

Men viskningarna är det ingen som hör. Media, utom SVT och DN, men inklusive Aftonbladet, har inte tid med sådana bagateller som att gamla människor inte mår bra och att höga vinster går till Riskkapitalbolag istället för att återinvesteras och ge bra omsorg och god vård. Media leker leken:

”Jaga hem Juholt till Oskarshamn”.

*

Även ute i kommunernas verksamheter minskas anslagen till äldreomsorgen. Kylmat serveras istället för att få maten ”på platsenlagad”.” På platsenlagad mat” ökar hemkänslan hos de boende. När doften av mat sprider sig i korridorerna hasar och går folk till matsalarna. Somliga tar sig fram med gåstolar, andra åker rullstol till sina platser. Måltiden är för många den viktigaste händelsen under dagen. God hemlagad mat ökar trivseln hos alla. I synnerhet hos dem som bor i olika äldreboenden.

*

Glädjande är att Landstinget i Stockholms län beslutat att Karolinska sjukhusen i Solna och Huddinge skall få ”på platsen lagad mat” nästa år. Bra beslut. Det mår varken jag eller patienterna illa av.

*

Många gamla lever inte bra i vårt land. De får på många platser inte leva värdiga liv.

*

Det mår jag illa av.

Mörkret har fortfarande sin svarta kappa över mitt hemområde.  Pärlbanden av gatljus på andra sidan Albysjön glimmar lika vackert som för en dryg timme sedan. Renen lyser starkt på det fortfarande gröna gräset. Det är mycket som är fint i vardagen. Mycket, som vi inte lägger märke till, om vi inte är riktigt uppmärksamma. Det vackra mår jag bra av. Idag har jag berättat om det jag mår illa av.

/Knut K

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 12 december 2011.