Gå till innehåll

Kärleken och Melodifestivalen

  • Måndag, 20 februari 2012

Ännu är mina tidiga morgnar mörka. Renen på uteplatsen får tjänstgöra några veckor till och vackert sprida ljus omkring sig. Renen står omgiven av snö och sträcker stolt sitt huvud mot skyn. Ljuset kommer allt tidigare på morgnarna. Det är sant. Men ännu är ljuset inte här när jag vaknar. Läs Knut Karlssons kåseri.

I natt har vi fått en massa snöglop som nu ligger på våra gångvägar och gör promenader nästan omöjliga. Om vi inte tar stövlar på oss förstås. Jag ska inte gå ut. Inte just nu i varje fall . Mina stövlar får stå där de står. Snön har sjunkit ihop. Den vackra vita nysnöfärgen är borta. När jag åkte bil i går till Älvsjömässan var snökanterna efter vägarna svarta. Fult är ordet jag tänker på när jag ser den nu svarta snön efter vägarna.
*
Resultatet i Melodifestivalen i går kväll gav Björn Ranelid och hans glada medartist Sara Le en resa till Globen. Björn berättade om kärlek och Sara sjöng fint. ”Låten” var charmig. Vackra unga Molly Sandéns gick också till Globen. Hon sjöng en melodi som hon kan stå för. Det sa hon i en intervju som jag lyssnade på i Aftonbladet. Du läste rätt. Jag kan numera lyssna på intervjuer i Aftonbladet. Mollys melodi var utan tvekan kvällens vackraste. Björns och Saras den mest medryckande.
*
Nu kommer kändispöbeln att jaga Björn Ranelid. Svenska folket valde Björn och Sara i går kväll. Jag tror mer på svenska folket än på några självcentrerade kändisar som måste väcka uppseende. Om de inte väcker uppseende är de ju inga kändisar längre. I dagens kändiselit vet jag ingen som kan bruka svenska språket som Björn. Han är suverän i tal och skrift. Hans tal är som rinnande vatten i en fors. Vattnet tar aldrig slut i forsen. Björns ord tar inte slut i hans mun.
*
-Kärleken är ett mirakel, läste Björn.
Det vi ser omkring oss idag tyder inte på att vi har för mycket kärlek i vårt samhälle. Det vi har för mycket av är hat och våld. Några kilometer från den plats vi bor mördades två äldre människor nyligen. Mördaren var son till mannen som mördades. För ett antal år sedan mördade mördaren sin mor. De nya morden skedde med kniv. Jag funderade på vem av de två i lägenheten i Tullinge som först mördades. Var det fadern? Fick kvinnan vänta på att få en kniv i sig. När hennes tur kom var också hennes liv slut. Hatet mellan föräldrar och barn blev till mord och död.
Kärleken fanns inte i den familjen.

*
Vid samma tid som dubbelmorden inträffade åter ett mord i Malmö. En kvinna höggs ihjäl med kniv. Mördaren var hennes man som nyligen släppts ut från fängelse. Familjens barn såg på när modern mördades.
Kärleken fanns inte hos mannen som blev mördare i Malmö.
*
Björn Ranelid läste om kärleken som ett mirakel. Kärleken borde inte vara ett mirakel. Den borde flöda dagligen mellan oss människor. Kärlek flödar också i samhället. Jag såg nyligen en nybliven moders kärlek till sitt nyfödda barn. Jag såg barnets lyckliga leende när det kände moderns kärlek strömma in i sin kropp. Jag ser unga människors kärlek till varandra. Deras händer vill smeka och armarna hålla om varandra. Jag såg nyligen när vi var inne i Stockholm ett äldre par som höll varandras händer. Deras ögon lyste av kärlek. De log mot varandra och världen.
Kärleken finns.
*
Om Björns ord om kärlek i går kväll kunde få oss att fundera över vad kärlek är och varför kärleken inte syns så väl i vårt samhälle har den låten Sara och Björn uppträdde med redan vunnit en så stor seger att den nått mål inga andra Melodifestivallåtar kan nå.
*
Nu frågar jag: Vad är kärlek? Finns den på burk. Var kan vi få tag den? Var kan vi nå den? Om vi vet vad kärlek är varför använder vi då inte mer av den? Att vi borde ha mer av kärlek i vår närhet, i våra samhällen och i världen. Det kan vi väl vara överens om. Eller? /Knut

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 februari 2012.