Gå till innehåll

Låt alla människor växa och bli seende

  • Måndag, 23 maj 2011

Till Er som har makten vill jag skriva: Låt alla människor växa och bli seende. Vi måste bygga en ny värld.

Den nya världen ska ha blommor i olika färger och på olika planteringsplatser. Blommorna skall växa utan att bli nedtryckta av tistlar, nässlor och andra förkvävande och utsugande växter. Jag hoppas människor skall få leva och vara på samma sätt som blommorna.

Nutidens stora Gud, marknaden, delar upp människor efter inkomster och förmögenheter. Jag läste om ön Sandhamn i Stockholms skärgård. Där har människor bott i flera decennier och betalat femtusen kronor om året för de ofria tomterna de hyrt. Nu skall Värmdö kommun marknadsanpassa hyrorna. 

Ett äldre par som intervjuades i ABC skall i fortsättningen betala 58.000 kr om året. En höjning med 53.000 kr. I kö står miljonärer och vill köpa de tomter de som flyttar lämnar. Familjen jag berättat om måste förmodligen flytta och lämna den miljö där de har sina jobb, levt och trivts. Familjen kan tacka de politiker som är marknadens handgångne män för tvångsflyttningen.

I Stockholms innerstad görs lägenheter om till bostadsrätter. Direkt betingar de flera miljoner i insats. Vem kan köpa de nya bostadsrätterna. Inte är det ungdomar. Inte är det låginkomststagare. Inte är det normalinkomsttagare heller. Svaret är givet. De som kan betala de höga överpriserna köper dem.

I Bromma, Lidingö, Waxholm, Täby och Stockholms innerstad bor snart bara miljonärer. Vårt land skärs i olika stora tårtbitar. Tårtbitar där grädden skrapas av och serveras dem som har råd att betala överpriser för den.

Den nystartade politiken talar om människans frihet att välja och att välja bort. Människorna är fria att välja bort hus och bostadsrätter de inte har möjlighet att köpa och bo i. Andra människor som har pengar är fria att köpa hus och lägenheter som andra inte kan köpa. Friheten ligger i plånböckerna.

Alltfler saknar pengar till bra boenden. De unga som vill flytta hemifrån måste ha rika föräldrar om de ska kunna köpa sig en bostadsrätt. Att stå i lägenhetskö är viktigt. De, som orkar hålla ut, kan kanske få en lägenhet innan de fyller 50 år. Var bor de under tiden de väntar.? Unga bor hemma hos föräldrarna om föräldrarna hunnit få lägenhet så de inte bor hemma hos sina föräldrar.

– Varför byggs inte hus och hus med lägenheter när det finns sådant behov? undrar många.

 Det är en berättigad undran. Kanske politikerna inte vill ha konkurrens. Det som efterfrågas på marknaden blir dyrt. Det som inte efterfrågas blir inte dyrt. Det är marknadens lag. De styrande politikerna är marknadens slavar. De styr som marknaden bestämmer.

– Vad blir resultatet av denna bostadspolitik i marknadslandet Sverige?

Svar:
– På alla platser som är eftertraktade bor de välbeställda. På platser, de välbeställda inte vill bo, bor de som inte är lika välbeställda. Det är också marknadens lag. Den lagen stärks av de styrande politikernas politik. Mest påtagligt är detta i storstadsområdena men tendenser till samma utveckling finns överallt i Sverige. För köpesumman av ett hus i Bromma kan du kanske köpa 30 hus i utflyttningskommunerna i Norrland.

– Varför köper vi inte hus där då? Svar:

– Det är långt att pendla från lågprishusen till arbetsplatserna i Stockholmsområdet och andra överhettade inflyttningskommuner. Bostäderna som är billiga och lediga finns inte där jobben finns. Jobben finns inte där de billiga bostäderna finns.

– Hur är det i Botkyrka? Frågar jag en god vän

– Bättre än på många andra platser får jag till svar.

– Vad är det som är bättre? Kan Botkyrkabyggen hålla kvar lägenhetsboendet och inte sälja ut lägenheterna till bostadsrätter? undrar jag.

– Botkyrka har många lägenheter i kommunen. Bostadsrätter har byggts bland annat i Tumba centrum.

-Hur är priserna på hus och bostadsrätter?

–Priserna höjs på hus och bostadsrätter i vissa områden men vi har inte så vansinniga priser som i Stockholms attraktivaste delar.

-Kan inte Botkyrka satsa stort på att bygga många nya bostäder? Då kunde kommunen få flera som flyttar hit, bor och betalar skatt här. Undrar jag.

-Ställ din fråga till politikerna, svarar min vän

-Jag gör det nu då, svarar jag.

 Vi människor måste växa och lära oss att se med mänsklighetens ögon. Vi ska börja bygga en ny värld. Marknaderna har kommit för att stanna i vårt land men de måste styras av klarseende politiker. Arbets- och bostadsmarknaderna måste komma i balans. I dag dansar marknaderna rumba med varandra - och är på många platser i kaos. Marknaden tar inga hänsyn och saknar sunt förnuft. Jag hoppas botkyrkapolitikerna både tar hänsyn till människors behov av arbete och bostad och har sunt förnuft när det gäller byggnationer så att alla med behov av bostäder gynnas. Jag tänker på de unga som ska ut i eget boende. Jag tänker på de gamla som behöver bostäder avpassade för äldreboende.

Jag tänker på låg- och medelinkomsttagare som behöver bostäder med möjlig hyresnivå så de inte måste ta stora lån för att få bostad. Jag tänker på ett solidariskt bostadssamhälle i landet Sverige. Det har vi inte NU.

 Med hälsning
Knut

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 23 maj 2011.