Gå till innehåll

Möte en solig dag på ett berg

  • Måndag, 21 mars 2011

En solig dag i mars går jag på en is- och snöklädd stig i en skog intill där vi bor. Jag går ensam och drömmer att våren snart är här. Jag tänker:
– Vi har inte så mycket tjäle i jorden i år. Snön kom samtidigt med kylan i november förra året. Hela vårfloran väntar under snön.

Solen denna promenaddag smälter snön och gör att vatten rinner i utförsbackarna och bildar små pölar här och var. Tallbarr flyter med smältvattnet. Det jag ser liknar en timmerflottning från förr - fast i miniatyr.
När jag kommer upp på högsta punkten på ett berg har jag en underbar utsikt.
– Vad är det att ha fin utsikt? Undrar jag till mig själv.
– Egentligen bara att kunna se långt och uppleva något vackert.
– Vad är det som är vackert? Tänker jag.
– Det beror på din egen känsla, säger en röst bakom mig.
Jag vänder mig om och får se en kvinna stå på en sten med ansiktet vänt mot solen.
– Alla kan inte uppleva skönhet. Du måste ha lärt vad skönhet är annars blir det du ser bara något grått, säger en annan röst. Jag vänder mig åt vänster och ser en man stå bredvid en tall.

Jag ställer mig så att jag kan se båda på en gång. Kvinnan säger:
– Ser du att jag har mörkblå långbyxor och grön jacka på mig? Är det snyggt?
– Min favoritfärg är blått. Grönt har jag inte gillat. På dig passar det bra.
– Förr kunde vi inte kombinera ihop grönt och blått. Det var inte passande, sa de som då satte trenderna. Nu tycker trendsättarna att vi kan samköra blått och grönt. Och då kan vi det. Vi har vant oss vid att det går bra.
– Vad gillar du min klädsel då? undrar mannen. Jag har köpt de modernaste fritidskläderna marknaden har att erbjuda. 

Han har en stålgrå jacka och mörkgrå byxor.
– Du är också snyggt och praktiskt klädd, svarar jag och fortsätter:
– Ni sa nyss att det beror på min egen känsla om jag ska kunna uppleva något som vackert. Nu säger ni att det är trendsättarna som bestämmer vad jag ska tycka är vackert.
– Visst, det är trendsättarna som skapar förutsättningarna för hur kläder ska se ut och vilka färger de ska ha, svarar kvinnan.
– Men det är du Knut som avgör om det de skapar är bra för dig. Du ska uppleva med din känsla om du tycker om eller inte tycker om det de erbjuder.
– Går inte trendsättarnas jobb ut på att skapa kläder som så många som möjligt vill ha? Och köpa? Undrar jag.
Mannen svarar:
– Alla i klädkedjan vill sälja och tjäna pengar. Ju mer kläder de säljer ju mer tjänar de.
– Modeskaparna skapar mest damkläder för smala människor. Alla är inte smala. Försäljarnas reklam får folk att tro att smala ”modedockor” är ideal. Detta får unga flickor att banta och få ätstörningar. Ibland bantar de sig till döds. Det är inte bara unga kvinnor som gör sig smala och ser ut som om de gjorde reklam för ståltrådsindustrin. Är det vackert att inte vara naturlig?
– Vad är att vara naturlig?  Undrar kvinnan.
– Det är helheten som gör människan. Inte bara kläderna. Kläder är det yttre skalet. I helheten ingår också människans inre skönhet, hennes sunda förnuft, förstånd, möjlighet att uppleva empati. Visst är det fint med vackra kläder om de passar kroppens former och färger. Men det är helheten som gör människan till det - och den - hon är, säger jag.
– Vad menar du med empati? Undrar kvinnan.
– Förmåga till inlevelse i andra människors liv. Inkännande i andra människors sätt att tänka och handla. En empatisk person ställer också upp för medmänniskor som har problem eller behöver hjälp i sin utveckling.
– Så empatiska, som du beskiver empati, kan inte moderna människor vara. Det är omöjligt, säger mannen.
– Det tror jag inte att det är. Det är bara det att det är svårt för många av nutidens människor att känna in hur andra har det. Många tänker bara på sig själva. Egoism kallas det.

Jag ser ut över området nedanför berget. Där ligger en liten sjö. Solen skiner och gör landskapet ljust. I synnerhet lyser den lilla sjöns snö och is väldigt vitt.
– Anser du att vi är egoister vi två som köpt vackra kläder för att vi ska känna oss fin- och välklädda? Undrar kvinnan.
Jag vänder mig om för att svara men de två jag talat med är borta.

När jag går ner från berget skiner solen i mitt ansikte. Smältvattnet med tallbarren forsar utför backarna ännu hårdare nu än när jag gick uppför berget.
Våren har börjat sin härliga tid.
Knut K

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 mars 2011.