Gå till innehåll

Rapport från vårt vackra avlånga lands äldreomsorg

  • Fredag, 11 november 2011

Nu går jag bort, sa lille Per i dikten ”Lille Pers vandring”, skriven av Hugo Gyllander. Katten varnade honom och skatan skrattade åt honom .
Läs Knut Karlssons senaste kåseri.

 Dikten fortsätter:

”Skratta du, så sa Lille Per
Jag skrattar bäst när jag är där
Jag känner att jag är född till prins

Jag vet väl jag att slottet finns
Om man ej är förlägen
Så hittar man nog vägen”

*

Många av oss har väl längtat till något som finns längre fram i livet. Om inte slott varit målen har väl andra sköna ting drömts fram ur hjärnorna. Min syster Anna-Greta med sonen Leif och Leifs hustru Eva hälsade på oss nyligen. Vi skrattade mycket när vi mindes Frödinge by, händelser och människor i trakten. Anna-Greta och jag fick en bra barn- och ungdom. Jag drog ut i världen Till Linköping och Motala. Anna-Greta stannade hemma i Frödinge och övertog ”vår gård”.

*

I dag bor Anna-Greta på äldreboendet Frödala i Frödinge.  Det är ett äldreboende som är mycket bra. Hon trivs där. Ingen försämrar vården där för att tjäna pengar på försämringar. SVT gjorde en stor tjänst som avslöjade vad som hänt och händer under den politiska privatiseringsperioden.
Egentligen borde alla som fått lida gå in och begära och få skadestånd för att penninggalna människor förstört sista delen av deras liv. Betala skadestånd är kanske det enda snikna människor förstår innebörden av. Solidaritet är ett ord som många av dagens politiker förpassat till papperskrogen.

*

Jag kunde inte annat än skratta när jag såg finansminister Borg och S-ledaren Juholt ”banna” Carema. Det är SVT som visat dessa två vad som hänt och händer på många äldreboenden i vårt vackra avlånga land . Själva visste de inte om hur illa omsorgen skötts på många ställen.
SVT har också upptäckt åt dem att Caremas huvudägare inte skattar sina vinster i Sverige. Nu ska finansministern sätta stopp för detta någon gång i framtiden. Socialstyrelsen som skall övervaka hur äldreverksamheten fungerar framträdde i TV. Representanten sa att de övervakat äldreverksamheten. Om de gjort det måste de ha skött sin övervaknig som blinda höns.

*

Det som hänt är allvarligt. Det som oroar mig mycket är att folk inte reagerar på att många gamla människor fått en besvärlig ålderdom för att vissa tjänat orättfärdigt mycket pengar på deras ålderdoms behov av att bo tryggt och leva bra. Lille

Per hittade sitt slott:

”Och hela rummet sken av guld
På trappan tuppen stod och gol
Han är så glad som jag, sa Per
Han är så glad att jag är här
med kronan röd på hjässan
 i slottet hos prinsessan.

*

Ingen begär att gamla människor ska bo i slott på sin ålderdom men att ställa krav på en värdig ålderdom för alla är inte att ställa kraven för högt. 

*

Jag minns min tid som kommunalkamrer i Bobergs kommun med säte i Fornåsa. Jag hade tjänstemannaansvar för Vileborgs ålderdomshem. Där fanns en driftig föreståndare som hette Sonja Söderberg. Hon ringde efter mig på kontoret och bad att jag skulle komma och prata om Vileborgs utveckling. Jag gick dit. Det blev början till stora förändringar av verksamheten. Jag minns att vi kontrollerade genomsnittsåldern på de boende. Den låg på 83 år för män och 85 för kvinnor. 

I kommunen fanns många duktiga dragspelare som ofta uppträdde på våra fester. Lars Arvidsson i Österstad spelade hos oss. I Österstad fanns också Lasse Johansson som spelade med i en orkester. Han kom med sin orkester och underhöll Vileborgs boende. Vi hade också duktiga artister från Motala och Linköping som besökte Vileborg. Sonja och jag menade att de vileborgsboende skulle leva som de brukade leva sina liv. Vi ville att de skulle skratta och ha roligt.

*

En natt ringde nattsköterskan Ulla (fingerat) och sa att hon sett en man Kalle (fingerat namn) gå in på Fridas (Fingerat) rum.

– Vad ska jag göra? Frågade hon.

– Hur menar du? Undrade jag

– Kalle gick ju in till Frida och klockan är mitt i natten, svarade nattsköterskan Ulla.

– Vad vill du att jag ska svara? Undrade jag

– Att jag ska gå in och säga till Kalle att han ska gå till sitt rum, fick jag till svar.

– Det tycker jag inte du ska göra, sa jag. Frida och Kalle är nog så gamla att de har rätt att träffas så som de själva vill, svarade jag.

– Då går jag och gör något annat då, fick jag till svar innan vi la på lurarna.

 

På den tiden kunde det finnas stränga regler på de så kallade ålderdomshemmen. Jag har trott att äldreomsorgen i kommunerna blivit riktiga hem för dem som bott och bor i nutidens äldreboende. Snikenhet och lusten att tjäna pengar på de gamla har tydligen gjort att andra mycket värre problem numera finns i vårt vackra avlånga lands (före detta) Folkhem.

Knut K

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 11 november 2011.