Gå till innehåll

Solen skiner på Klivinge gård denna vintriga lördagsmorgon.

  • Torsdag, 2 december 2010

Vintern är kommen. Med den kylan. 12 grader kallt har vi nu när solen just går upp och belyser moln och natur. Natten har varit klar. Stjärnhimlen framträdde med sin skönhet och gjorde den mörka natten en aning ljusare.

Det nykomna snötäcket lyser också upp. De blommor på Klivinge gård, som hållit ut i höstkylan har vissnat ner. Deras blomtid är slut för i år men de flesta växterna kommer tillbaka när det blir vår igen.

Naturen är fantastisk. Jag förundras över det vackra jag upplever under min levnadsvandring som också går mot ett slut. Jag kan inte räkna med att komma tillbaka i någon ny vår. Jag lever den tid jag lever. Så är det med det. Vi ska inte vänta på det som eventuellt ska komma sedan, efter livets slut, efter dödens definitiva avgörande. Vi ska fundera över hur vi lever nu.

– Hur lever Du?
– Hur lever Jag?

Var tredje sekund dör ett barn i världen.” Det berör inte mej”, säger de självsäkra och de socialt outvecklade individerna. Så säger också de tanklösa och de som ser världen utan perspektiv på verkligheten samt de som inte ser det som händer på andra platser än i egoismens vardagsrum.

Ett barn dör var tredje sekund. Många dör för att vi i västvärlden lever som vi gör. Många barn dör för att korrumperade ledare inte leder folket framåt utan utnyttjar vunna förtroende- och maktställningar till att bruka våld mot dem de ska leda. Dessa de galna ledarna och deras soldater våldtar kvinnor och håller folket under svältgränsen medan de själva lever i lyx. 

Miljarder människor lever i en nästan outhärdlig fattigdomsvärld. Många lider fruktansvärt. Miljarder andra lever i överflödssamhällen. Majoriteten av oss som lever på vår jord saknar självinsikt när det gäller vad vi kan göra för att alla ska nå en anständigare levnadsnivå . Vad kan vi göra, vi, som inte påverkar de stora förändringarna i världen?

Om många ger mycket i insamlingarna ”För världens barn” kan flera flickor börja i skolan, sjuka barn få träffa läkare, få mediciner och därmed också kunna leva vidare till vuxen ålder. Vår gemensamma gåva gör skillnad på liv och död för barn. Vår gemensamma gåva gör skillnad på utbildning och analfabetism. Vår gemensamma gåva gör skillnad på egoism och solidaritet.

Till de stora behoven i de fattiga länderna hör just att öka möjligheterna till utbildning av barn och unga . Även vuxna behöver utbildning och kunskap i yrkesutövning, att starta egna företag och att leda folken i en demokratisk process. En annan ekonomisk världsordning behövs där de fattiga länderna inte tvingas på knä på grund av räntor de rika länderna driver in på utlånade pengar. Bytesbalansen med varor och tjänster mellan de fattiga länderna och de rika måste vägas ihop till jämbördig nivå. Till de stora behoven hör också att bekämpa sjukdomar. Det kan ske genom läkarvård, medicinhjälp och upplysning till folket om preventivmedel och olika sätt att bota och skydda sej mot AIDS och andra farliga sjukdomar.

Vi människor är olika. Det ska vi vara glada för. Varje människa är unik. Det ska vi vara stolta över. Vi i väst skall inte tvinga andra kulturers folk att leva som vi. Vi är inga föredömen i dag. Afrikanerna lever i många olika kulturer och det ska de fortsätta med. Massflyktvandringar från en kultur till en annan skapar problem både för dem som vandrar och för dem som är mottagare.

Jag vill ha en fri värld där människors kreativitet utvecklar samhällen till gagn för både växter, människor och djur. Jag vill ha en värld där luften går att andas, vattnet är drickbart överallt och folket i olika kulturer lever i ömsesidig respekt för varandra.  Den världen kommer jag inte att få uppleva. Men jag kan väl få önska.  Jag tror att framtidens människor bättre skall förstå hur vi ska leva på vårt snurrande klot. Världens ledare i dag har jag inget förtroende för. Varken de i öst, väst, norr eller söder.

Solen går upp över Klivinge gård som jag besöker. Vad kommer denna nya dag att ge Världens barn? Har du något förslag?

Knut K

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 december 2010.