Gå till innehåll

Temperaturen visade 24 minusgrader

  • Torsdag, 17 februari 2011

Tidigt på morgonen när mörkret just släppt sin makt över naturen körde jag med min bil till Anders på Moons lilla röda stuga med vita knutar. Temperaturen visade 24 minusgrader när jag kom fram till Anders. Läs Knut Karlssons kåseri.

Snön låg nyfallen vit på träd och buskar. På marken var snön utlagd som en formbar matta. Jag såg några harspår. Spåren gick fram till fågelhuset där Anders laddat med mycket gott åt fåglarna. Solen bröt igenom trädens grenar och skapade skuggmönster på marken.

På de öppna platserna tände solen snöns kristaller som glimmade i olika färger. Ur skorstenen på Anders stuga steg rök upp mot den kalla skyn. Anders stuga byggdes en gång som soldattorp. Nu är den moderniserad - till en viss gräns. Inne i huset sprakar ved i två kakelugnar. I köket brinner en gammaldags Norrahammars vedspis. Ringarna över eldstaden är röda av värmen.

 Anders har också ett vedvärmesystem med centralpanna och element som han brukar när temperaturen är låg som den är i dag. Ute är det kallt. Inne är det varmt.   Vi har druckit kaffe. Kokt på järnspisen. Vi har ätit av Anders hembakta saffransbröd och sett den svartvita katten Jonas ligga och gona sig på spiselhällen. Vi har småpratat om den ovanliga vintern som hållit i sig ända sedan november och nu tagit ny fart med mycket snö och iskyla. Vi har talat om revolutionen i Egypten och vad som kommer ut av den.

Vi har talat om de många misslyckandena i vinter: Ungdomsarbetslösheten som ökat. Svenska ungdomar får åka till Oslo, bo illa och tvingas ta jobb norska ungdomar inte vill ha t ex. att skala bananer för låga löner. Elpriserna har varit oskäligt höga. Detta har gjort eldistributörerna mycket rika och konsumenterna fattigare. Tågen har inte gått när de ska. Regeringen har trott att vi efter förra vinterns hårda vintergrepp inte skulle få vinter igen. Vi kan misstänka att de tänkte så eftersom de försämrat för SJ att reparera och köra tåg på rätt tid.  

Jag har berättat för Anders om Mårten som skrivit till sina vänner att han skulle ta sitt liv på grund av att han blivit av med sin sjukpension. Aftonbladet skrev detta den 14 februari. Polisen kom i tid och tog hand om Mårten. De förde honom till sjukhus. Han lever. Mårten är en i raden som fått sitt liv totalförstört på grund av regeringens hänsynslösa jakt på långtidssjuka och arbetslösa människor.

– I diktaturländer sker revolutioner för att skapa demokratiska system. I vårt demokratiska land brukas diktaturmetoder för att utveckla Sverige till ett stramt klassindelat land. Vi är redan ett klassland när det gäller inkomster, utbildning och bostäder i storstäderna, sa Anders på Moon. Anders gör en paus och fortsätter igen:

– Den nya gymnasiereformen cementerar klassamhället när nu regeringen ska stänga möjligheterna för många unga att utbilda sig vidare efter gymnasiet. Att allmän utbildning inte bara ska kvalificera till arbeten utan också vara till för att ”Lära för livet” har den här regeringen strukit bort. Kapitalets söner och några döttrar är framtidens ”herrar”. De lågutbildade blir de nya låglönetjänarna.  

 Anders och jag tar på oss varma kläder och går ut. Temperaturen har stigit till minus 18 grader. Vi ser att en grupp grönfinkar slagit sig ner i fågelstugan och på marken under. De fåglar som sitter i stugan hugger med sina näbbar mot dem som försöker ta plats på de fröfyllda balkongerna. På marken är utrymmet större. Där behöver ingen kivas om utbudet. Några rödbröstade domherrar och några mindre rödbröstade domherreshonor kommer till stugan och försöker kämpa sig till bra platser.

Grönfinkarna ger sig inte i första taget men efter en stund flyger de bort och överlåter ”herraväldet” åt domherrarna som i sin tur håller andra fåglar borta från stugan. – Fåglarna är människolika, säger Anders. Fågeln tänker: ”Jag tar först. Det som blir över kan någon annan få.”

 –Alla människor är inte egoister. Jag känner många föreningsledare som med ringa eller ingen ersättning leder ungdomar. Jag känner kulturmänniskor som ger av sin musik och sång och glädjer unga och gamla med det. Vi har barn och ungdomar i vårt land som ser världens orättvisor. De vill inte göra framtida länder till ”herremansdomäner” utan som fungerade demokratier, svarar jag.

 – Vad menar du med demokrati? Frågar Anders

– Demokrati är inte bara när vi på möten och riksdagar röstar och de förslag som har flest röster vinner. Demokrati är när vi lyssnar på varandra och gör besluten sådana att de omfattas av alla. Inte bara av majoriteten. Moderaternas jobblinjebeslut är odemokratiska eftersom förslagsställarna inte lyssnade på dem som var och fortfarande är i farosonen för hänsynslösa beslut på Arbetsförmedlingen och hos Försäkringskassan. Kristdemokraterna och Centern har vaknat till liv och förstått att allt inte var riktigt genomtänkt. Det är så dags nu när många redan lidit oerhört på grund ar regeringens diktatoriska ”herremansbeslut”.

 – Menar du att jobblinjebesluten var fel? undrar Anders.

 – Nej. Alla, som kan, ska nu och i framtiden gemensamt arbeta för vårt land och folk. Detta kan och skall genomföras utan att förnedra sjuka och arbetslösa.   Vi går in i skogen bland snötyngda träd och buskar och lämnar problemtänkandet i skogbrynet. Vi gläds åt det vackra vi också har omkring oss.

 Knut K

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 februari 2011.