Gå till innehåll

ABF Norra Stor-Stockholms årsmöte 2012

  • Onsdag, 2 maj 2012

Den 21 april höll ABF Norra Stor-Stockholm årsmöte. Dagen inleddes på eftermiddagen med körsång och opera i trappan till Mor Johannes kyrka i Valsta, Märsta där hela arrangemanget ägde rum. Därefter fortsatte mingel kring en lång rad informationsbord varvat med uppträdanden av dansgrupper och en studiecirkel i dragspel.

Själva årsmötet lockade 110 personer varav ca 60 var ombud med rösträtt. Vanja Edwinson, ordförande i ABF Norra Stor-Stockholm inledde mötet med att berätta lite om ABF Norra Stor-Stockholms historia, apropå att ABF fyller 100 år i år. ABF Norra Stor-Stockholm har inte lika många år på nacken, men har funnits sedan förra seklets första hälft i alla våra kommuner. Och värdet av folkbildningen är fortsatt stort, i synnerhet när välfärden krymper, klyftorna i samhället ökar och många utbildningsmöjligheter för vuxna försvunnit:

– ABF ska motverka klassamhället, skapa mötesplatser och ge möjligheter till livslångt lärande. Vi ska erbjuda nya chanser!

ABF Norra Stor-Stockholm är också en nödvändig kraft för kulturen i våra kommuner fortsatte Vanja:

– 100 år är lång tid, men det vi gör är långt ifrån föråldrat, men vi måste också våga prova på nya saker. Gör en annan värld möjlig!

Efter att ha berättat om ABF Norra Stor-Stockholms visionsarbete lämnades ordet över till mötets ordförande Gun Eriksson. Efter en kort introduktion om byggnaden där mötet ägde rum i och några ord om Sigtuna kommun gick ordet till gästerna och Marianne Högmark från ABF-förbundet tog till orda. Marianne berättade om ABFs digitala satsning för att sända föreläsningar och annat filmat material, ABF-play och ABF Live. Hon berättade också om materialet ”Alla kan göra TV” och det nyligen inledda samarbetet med E-sportförbundet, en förening som sysslar med en av de största ungdomsrörelserna i Sverige, nämligen dataspel.

Därefter fick ABF Norra Stor-Stockholms ombudsman, Sara Jägare ordet och berättade lite om verksamheten under 2011. Tre nya samarbeten har inletts med Kungsängens folkdansgille, Handikappföreningen Mellanöstern och Anhörigföreningen i Sigtuna.

– Detta är tre vitt skilda föreningar och det visar väl på den bredd som finns hos ABF Norra Stor-Stockholm. En annan nyhet vi är mycket stolta och glada över är musik- och kulturhuset Klockbacka i Upplands Väsby.

Sara berättade också om avdelningens krympande ekonomi och en plan för besparingsbehoven de kommande åren kommer att tas i september.

Årsmötet löpte på och en vision för ABF Norra Stor-Stockholm togs med några små tillägg. Visionen ska ange riktningen för avdelningens verksamhet framöver. (Läs visionen här)

Styrelsens sammansättning är efter mötet oförändrad. Årsmötet avslutades med att årets ABF-stipendiater presenterades. Det var Herman Geijer, initiativtagare till de omtalade zombiecirklarna och Karen Salmose från Sigtuna kulturförening som fick 2012 års stipendier för insatser för kultur och folkbildning i ABF Norra Stor-Stockholm.

Dagen avslutades med en middag av libanesiska meze ackompanjerat av musik, sång och limerickar. Middagen lockade ca 155 personer som åt med god aptit. På det hel taget ett lyckat årsmöte jubileumsåret 2012!

2012ABFårsmöte57

Dansgruppen Nuevo Peru underhöll med deltagarna.
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 maj 2012.