Gå till innehåll

Nyhetsbrev augusti 2010

Hösten är här och det är ABFs studieprogram också. I höst erbjuder vi ett brett utbud av cirklar, föreläsningar och andra arrangemang med inspiration från hela världen. Här finns något för alla oavsett om du vill lära dig ett nytt språk, bekanta dig med Internet eller baka surdegsbröd. Alla ska också ha möjlighet att delta i våra aktiviteter, därför kostar det inte skjortan att gå en cirkel hos oss, därför har vi tillgängliga studielokaler, därför erbjuder vi studier på distans och därför har vi ett brett utbud riktat till olika målgrupper. Är det ändå något du saknar? Kontakta oss så kanske vi kan hjälpa dig och dina kamrater att starta en ny cirkel. På vår hemsida www.nss.abf.se finns fler aktiviteter och program. ABF Norra Stor-Stockholm finns också på Facebook.

Aktuellt


Val i höst

Snart är det val. Det är ett viktigt tillfälle för oss alla att ta ansvar för vilket samhälle vi vill ha! Den nuvarande regeringen tror inte på välfärdsstaten. De vill fortsätta öka klyftorna ännu mer. För dem verkar Demokrati vara fri konkurrens och marknad, med privilegier till de rika och utförsäljning av all gemensam egendom. Skillnaderna mellan de två blocken är enorma! Vi på den röd-gröna sidan vet att en levande demokrati bara kan fungera om det finns tillit mellan människor.

Tillit skapas av inlevelse, jämlikhet och solidaritet i praktiken. Vi vill att alla ska ha tillgång till sådant som är viktigt i livet. Ur trygghet och gemensak skapar vi en framtid tillsammans. Studiecirklar, skapande kultur och föreningsverksamhet är viktiga beståndsdelar i ett samhälle där alla är välkomna, och där allas röst är värd att lyssna på.

Tala med OCH LYSSNA PÅ dem du möter nu fram till valet. Dela med dig av dina erfarenheter och dina tankar om livet och framtiden. Låt oss bli många som röstar den 19 september!

/Rosalie Sanyang, ombudsman
________________________________________

Demokrati
Under hösten har vi flera arrangemang på temat demokrati. Den 2 och 9 oktober håller vi demokratidagar i Järfälla och Upplands Väsby då alla som vill får möjlighet att lära sig mer om demokratiska processer och metoder. I Märsta finns också möjlighet att delta i cirkeln ”Rätt att rösta”.

Vi erbjuder även föreläsningar på temat, så som Kent Werne som föreläser utifrån sin bok ”Sälj hela skiten”, i Upplands Bro samt filosoficafé utifrån de olika politiska partiernas ideologiska-filosofiska bakgrund i Järfälla. Titta på vår hemsida och håll utkik efter våra material och annonser i lokalpressen för mer information.
________________________________________

Ny ledning på ABF Norra Stor-Stockholm
I höst blir det några förändringar i ledningen på ABF Norra Stor-Stockholm. Den första september får ABF Norra Stor-Stockholm en ny chef/ombudsman. Hon heter Sara Jägare och hon tar över efter Rosalie Sanyang som går i pension den sista september.

Verksamhetschef Bo Ardström har i sommar slutat på ABF Norra Stor-Stockholm för att börja arbeta som kanslichef på RSMH:s (Riksförbundet för social och mental hälsa) förbundskansli. Under hösten kommer Ingrid Buhre Astley att arbeta med att samordna våra ledarutbildningar samt vårt samarbete med Handikappförbundens studiekommitté på distriktsnivå. Ingrid har tidigare arbetat på ABF Norra Stor-Stockholm och är numera pensionerad.
________________________________________

Välkomna på Öppet hus
Välkomna till Öppet Hus den 30/9, kl.15.00-17.00 då vi vill tacka av Rosalie Sanyang och Bo Ardström som slutar på ABF Norra Stor-Stockholm Plats: ABF-expeditionen, Esplanaden 3 C. Vi bjuder på en mingelmat. Sista anmälningsdag 16 september, till Petra Segerberg, 08-505 868 15 petra.segerberg(at)abf.se.

/Vanja Edwinson ABF Norra Stor-Stockholm styrelseordförande
________________________________________

ABF-salongen visar Edmon Khalil
ABF Norra Stor-Stockholm satsar på konst under namnet ABF-salongen. Salongen finns på ABF i Sundbyberg, Esplanade 3C. I augusti och visas Edmon Khalils verk i akryl och olja. Khalil har sitt ursprung i Sudan, men verkar nu i Sverige. Den 27 augusti kl. 15.00 är det vernissage för utställningen. Läs mer om ABF-salongen här>>.
________________________________________

Aktuella arrangemang

ABF i Järfälla firar 90 år
Öppet hus onsdag 8 september, 18.00-20.00 på ABF-terrassen, Engelbrektsvägen 45. Här får man chansen att testa bl.a. måleri, silverlera, dans och data innan höstens cirklar startar. Föreningar kommer att vara på plats och det blir utställningar med bl.a. hantverk, måleri och bilder från ABF:s historia. Välkomna!

Feministisk mötesplats
I höst bjuder vår satsning på jämställdhetsfrågor på ett brett program i våra kommuner. De flesta föreläsningarna genomförs i Sundbyberg, men en hel del händer också i våra andra kommuner. Kom till exempel och lyssna på en föreläsningar om sociala mediers roll för kvinnokampen i Mellanöstern, om genusfällor och föräldraskap, om papperslösa kvinnors kamp eller två föreläsningar om kvinnor och makt. Detta och mycket mer finns med i höstens program. Se mer om Feministisk mötesplats här>>

Läslust
Läslust är vår satsning på litteratur och författarbesök. Temat sträcker sig över alla våra fem kommuner och i höst kommer en rad författare att föreläsa hos oss. I höst kommer författare som Yvonne Hirdman, Stewe Claeson, Kjell-Albin Abrahamsson och Ebba Witt Brattström. Läslust är också läsecirklar. Vill du vara med och starta en läsecirkel? Kontakta Helena Ahlqvist, helena.ahlqvist@abf.se Läs mer om Läslust här>>

Seniorakademin
Seniorakademin är framför allt för dig som är 55+. Nu finns Seniorakademins inspirerande program att hämta på en expedition nära dig eller på nätet. Se det fullständiga programmet och mer information om bland annat medlemskap på www.seniorakademin.se

Höstens studieprogram
Höstens program är här! Gå in på vår hemsida och anmäl dig redan idag till en studiecirkel i höst. Vi erbjuder en bred samling cirklar ibland annat arabiska, surdegsbakning, flamenco, salsa, Internet för skräckslagna och mycket mer. Vi har dessutom en rad aktiviteter för barn och ungdomar. Programmet finns i tryck att hämta på våra expeditioner.

Förutom höstens studiecirklar innehåller programmet även ett stort antal föreläsningar och andra evenemang. Missa t ex inte erbjudandet om att gå billigare på Sundbybergs Teaterfestival i oktober. Utbildning I höst satsar vi extra på utbildningar inom data och IT. Mer information om våra utbildningar för föreningar och cirkelledare finns på förstasidan.  

Föreningsutbildningar
En folder om samtliga utbildningar har skickats ut till de föreningar vi samarbetar med. Några av höstens utbildningar är:
 Introduktion till Internet
 Bli klimatcirkelledare!
 Cirkelledare för demokrati
 Väx som förening - Bättre möten
 Väx som förening - Påverkansarbete
 Väx som förening - Hur växer och syns föreningen
 Funktionsutbildning – styrelsens funktioner
 Barnledarutbildning
Läs om våra föreningsutbildningar här>>

För cirkelledare
Våra cirkelledare får i dagarna ett utskick med posten om höstens utbildningar. Några av dessa är:
 Omvärldsbevakning - följ dina intressen på nätet
 Introduktion till bloggar
 Sociala medier - Webb 2.0
 Introduktion till internet för alla cirkelledare
 Metodutbildning för klimatcirkelledare
 Cirkelledare för demokrati
 Färg och form steg 2
Läs mer om utbildningarna här>>