Gå till innehåll

Nyhetsbrev november/december 2010

Nu går tiden fort för många. Men det kan vara bra att stanna upp lite och försöka få lite perspektiv på tillvaron. Ett bra sätt att lära sig nya saker utan att vika en mycket tid är att gå på föreläsning eller något annat arrangemang. Vi har några kulturhändelser att erbjuda innan jul. Och snart är vårens program här, redan nu kan du se mycket av vårens arrangemang på vår hemsida. Missa inte pedagogdagarna i januari för våra cirkelledare. Inbjudan finns bifogad till detta utskick. Håll utkik på vår hemsida, www.nss.abf.se efter fler aktiviteter och program. ABF Norra Stor-Stockholm finns också på Facebook.

Aktuellt


Ny studiesekreterare i Sigtuna

Nu har ABF Norra Stor-Stockholm en ny studiesekreterare på vår expedition i Sigtuna. Han heter Lars Åke Norman. Vi hälsar honom varmt välkommen till ABF Norra Stor-Stockholm! Lars Åke har stor erfarenhet av arbete och ett långt engagemang inom folkbildning och folkrörelser. Han har tidigare bland annat jobbat på ABF i Örnsköldsvik på Folket hus och parker med SFI-undervisning och senast som arbetsmarknadscoach med uppdrag från Arbetsförmedlingen. – Jag vill arbeta för vi ska nå nya grupper som inte känner folkbildningen idag. Folkbildning är viktig ur flera perspektiv, bildning förstås, men även som förströelse och en plats för möten med människor.
________________________________________

Fräscha replokaler och studio på Kvarnplan
Välkommen till våra nyrenoverade replokaler och inspelningsstudio i centrala Jakobsberg! Här finns utrymme för massor av spännande verksamhet. ABF Norra Stor-Stockholm erbjuder i samarbete med föreningen Musik Med Kultur, replokaler i det nyrenoverade musikhuset på Kvarnplan i Jakobsbergs centrum. Musikhuset innehåller tre replokaler med utrustning och en utan utrustning och här huserar för närvarande 13 band.

En inspelningsstudio med avskilda trumbås, sångbås och förstärkarbås finns också och denna är till för att användas av banden som repar på Kvarnplan och andra band som samarbetar med ABF Norra Stor-Stockholm Vi vill få in ännu fler band i musikhuset Kvarnplan och att utöka verksamheten på dagtid. I anslutning till studio och replokaler finns även ett café som gör det möjligt att arrangera akustiska spelningar, poesiaftnar, ungdomscaféer och mycket mer.

Är du intresserad av att dra igång verksamhet med oss i musikhuset på Kvarnplan i centrala Jakobsberg? Kontakta Daniel Karbelius, daniel.karbelius@abf.se eller 08-505 868 93.

Ny musikansvarig i Järfälla
Kontoret i Järfälla har i höst fått en ny musikansvarig. Han heter Daniel Karbelius och han ansvarar för verksamheten i musikhusen på Kvarnplan och i Barkarby. Daniel har tidigare bland annat arbeta på ABF i Kungälv och gått på Jakobsbergs folkhögskola. Daniel har sysslat med musik större delen av sitt liv, både som musiker och producent.
________________________________________

Tinta utbildning AB
På ABF Norra Stor-Stockholms utbildningsbolag Tinta är det mycket verksamhet på gång. Tinta har bland annat flera EU-projekt på gång som syftar till att ge kompetensutveckling till lärare. Lärarkurserna Reading the City och SMILE i Toscana och Istanbul är öppna för anmälan. Kurserna tar fasta på hur man använder staden och museer i skolundervisningen. Sista ansökningsdag för vårterminens kurser är 14 januari. Kurserna finansieras av EU och är öppna även för ABF:are. Läs mer på www.tinta.nu eller maila till smile@tinta.nu.

Projektet Sharing landscapes har precis inletts och syftar till förbättra kvalitén på upplevelsebaserad utomhus. Projektet ska inledningsvis arbeta fram ett metodmaterial. För mer information, kontakta Maja Heurling, maja.heurling@tinta.nu Projektet SMILE VET är en utveckling av projektet SMILE. Även det ska resultera i ett metodmaterial och kurser ska sedan erbjudas för lärare inom olika yrkesutbildningar.

Tinta har även fått i uppdrag för att genomföra kurser för Handikappförbunden, HSO som fått projektmedel för kompetensutveckling. Tinta genomför utbildningar i ämnen som data, engelska och ekonomi för HSO:s räkning. Projektet fortsätter hela våren 2011 och planeringsarbetet är i full gång. ________________________________________

Aktuella arrangemang


Julavslutning Upplands Väsby
Onsdag den 15 december har vi julavslutning för alla våra cirkelledare på Optimusvägen 12A i Upplands Väsby, öppet hus mellan kl. 16-19. Berättaren Alf Engström berättar en julsaga, trubaduren Mikael Wernström underhåller med julvisor och vi bjuder på glögg, smörgåsar, kaffe och the. Vi ser fram emot att få träffa er alla och tacka för det fina samarbetet under året som gått.

Utbildning
I höst finns inga fler utbildningar inplanerade, men i vår kommer en rad utbildningar för föreningar och cirkelledare. Det blir ett brett utbud av nya och mer beprövade utbildningar. Utbildningarna kommer att presenteras på vår hemsida redan nu under hösten och vecka 3 kommer de i tryck i vårens studieprogram.

Missa t ex inte vårt nya klimatmaterial eller utbildningen för att motverka främlingsfientlighet och rasism. Vårens pedagogdagar äger rum 11-14 januari och anordnas som vanligt tillsammans med ABF Stockholm. Inbjudan finns på www.nss.abf.se. Välkommen Saknar du eller din förening en viss utbildning? Kontakta ABF i din kommun så kan vi skräddarsy en utbildning.