Gå till innehåll

Nyhetsbrev oktober 2010

Valresultatet i september är tungt att smälta. Inte minst för att vi nu har ett främlingsfientligt parti i Sveriges riksdag. Även i våra kommuner har Sverigedemokraterna fått mer eller mindre genomslag. Men vi låter oss inte nedslås! Vi på ABF verkar mot främlingsfientlighet och rasism och ABF Norra Stor-Stockholm har sedan länge arbetat med studier kring Sverigedemokraterna. Vi har i samarbete med stiftelsen Expo tagit fram flera studiematerial på temat. Efter höstens val ser vi ett stort behov av att satsa extra på dessa studier och planerar därför både utbildningar och föreläsningar kring Sverigedemokraterna. Vill du göra någon aktivitet för att motverka främlingsfientlighet och rasism, hör av dig till oss!

 

ABF Norra Stor-Stockholm mot rasism och främlingsfientlighet

 

Sverigedemokraterna har fel, även i riksdagen
Sverigedemokraterna fick 5,7 procent av rösterna till Sveriges riksdag 2010. Vad innebär det att vi har ett främlingsfientligt parti i riksdagen? Och hur fortsätter arbetet mot främlingsfientlighet fram till valet 2014? Föreläsning och diskussion med Alexander Bengtsson, journalist på tidningen Expo.      
Torsdagen den 4 november Kl. 18.30, Salongen, Villa Skoga, Gamla Landsv. 4, Kungsängen        

Slaget om svenskheten I riksdagsvalet 2010 fick
Sverigedemokraterna 5,7 procent av rösterna. De kallar sig verklighetens folk, men vad vill de i riksdagen? Ett samtal om Sverigedemokraterna och främlingsfientligheten med Anna-Lena Lodenius, journalist & författare
Onsdagen den 17 november kl. 12.30 ABF, Esplanaden 3C, Sundbyberg. Soppa finns till självkostnadspris från kl. 11.30! Anmäl dig för soppa till info@sundbyberg.sap.se  

Ut ur skuggan
Sverigedemokraterna har jobbat hårt för att tvätta bort stämpeln som högerextrema. I valet 2010 kom de in i riksdagen, men författarna till boken Ut ur skuggan menar att partiet är allt annat än rumsrent. Daniel Poohl, författare & redaktör på tidningen Expo föreläser.
Onsdagen den 1 december kl. 18.30 Hyllan, Jakobsbergs bibliotek  

Metodutbildning: Sverigedemokraterna har fel
Kursen går vid två tillfällen:
Torsdag den 11 november 18.00-21.00 (smörgås och kaffe från 17.30), Optimusvägen 12A, Upplands Väsby, Arr nr: 30845
Torsdag den 25 november kl. 18.00-21.00 (smörgås och kaffe från 17.30), ABF-terrassen, Engelbrektsvägen 45, Järfälla, Arr nr: 30846
Anmäl dig till: kurser.nss@abf.se eller 08-505 868 10. Ange arr nr, namn, e-post, adress och personnummer i anmälan.  

Cirkel på distans: Sverigedemokraterna har fel
Utgångspunkt för denna cirkel är att deltagarna tillsammans ska formulera varför Sverigedemokraterna har fel, men kanske framför allt vilka idéer och förslag som borde ligga till grund för politiken istället. För att inte fastna i Sverigedemokraternas verklighetsuppfattning och problemformuleringar är det viktigt att klargöra sin egen position. Kom med i vår distanscirkel och lär dig att formulera dina egna argument emot SD:s påstående. Vi diskuterar utifrån partiets ställningstagande inom demokrati, svenskhet, kriminalitet och ekonomi.  
Välkommen med din anmälan till anki.hook@folkbildning.net
Vi startar cirklar vecka 47 (arr nr 90114) och vecka 4 (arr nr 90 115).  


 

Aktuellt

 

Projekt: Resväskan
Nu inleds arbetet med projektet resväskan inom ABF Norra Stor-Stockholm. Projektet syftar till att belysa migrationens positiva betydelser för individ och kollektiv. Målet för projektet är att skapa metoder för att ta vara på sina erfarenheter, sin resa, och lära känna och skapa förståelse för sig själv och andra. Metoderna ska främst skapas för att användas inom ABF:s konstcirklar. Projektet ska även resultera i en utställning i samband med ABF:s 100-årsjubileum 2012. Projektledare för Resväskan är Klara Lundholm.  

Material för vuxna och barn om miljö, natur och hållbar utveckling
ABF Norra Stor-Stockholm vill på flera sätt satsa på hållbar utveckling. En del av det arbetet gör vi tillsammans med Konsumentföreningen Norrort, numera Coop medlem norrort, kring bland annat rättvisevärkt mat. Nu vill vi på ABF utveckla arbetet ytterligare och därför skapar vi ett material om natur, miljö och hållbar utveckling som riktar sig till vuxna och barn.

Materialet blir en cirkel om fem träffar där barn och vuxna tillsammans undersöker sin närmiljö och kommer fram till hur man kan leva miljövänligt utan att det behöver kosta skjortan. Materialet kommer också att översättas till flera språk. Studiematerialet kommer att vara färdigt på svenska i slutet av november och ska finnas tillgängligt för nedladdning på ABF:s hemsida. En cirkelledarutbildning kring materialet kommer också att erbjudas så håll utkik!


 

Aktuella arrangemang

 

ABF-salongen
ABF-salongen är ABF Norra Stor-Stockholms utställningsverksamhet och arbetet med den inleddes våren 2009. Utställningarna har framför allt ägt rum i Sundbyberg, men sprider sig nu i hela avdelningen. Projektledare för ABF-salongen är Ismaila Fatty. Utställningar som planeras i höst är:
Duvbo lanthandel på Esplanaden 3C i Sundbyberg med vernissage 11 november
Suzanne Ouedraogo från Burkina Faso på Optimusvägen 12A i Upplands Väsby med vernissage den 15 november
Edmon Khalil med ursprung från Sudan på ABF-terrassen, Engelbrektsvägen 45, i Järfälla med vernissage den 17 november Läs mer om salongen här!                    

Evenemangsguiden
Se evenemangskalender på nya hemsidan för alla aktuella evenemang. Som vanligt är det en enorm bredd på arrangemangen. Det är bland annat coaching för kvinnor i yrkeslivet och för föräldrar, politisk frukoststuga, barnvagnsbio, dansuppvisning, författarkvällar, samtal om konst och samhällsdebatter. Inom ABF Norra Stor-Stockholms verksamhet ryms mycket. Se hela evenemangsguiden här>>  

Temasatsningar
Vi fortsätter att jobba med våra teman, Läslust, Feministisk mötesplats, Seniorakademin, Globalakademin och Café Q. Läs mer här


 

Utbildningar för föreningar och cirkelledare

 

Metodutbildning: Sverigedemokraterna har fel
Kursen vänder sig främst till dig som har gått cirkelledarutbildning 1 och 2 och har ett intresse för samhällsfrågor. ABF har tillsammans med tidningen Expo tagit fram flera studiematerial om Sverigedemokraterna. Kursen innehåller presentation av materialet och projektet som pågår kring detta samt värderingsövningar, diskussioner m.m.

Kursen går vid två tillfällen: Torsdag den 11 november 18.00-21.00 (smörgås och kaffe från 17.30), Optimusvägen 12A, Upplands Väsby, Arr nr: 30845
Torsdag den 25 november kl. 18.00-21.00 (smörgås och kaffe från 17.30), ABF-terrassen, Engelbrektsvägen 45, Järfälla, Arr nr: 30846 Anmäl dig till: kurser.nss@abf.se eller 08-505 868 10. Ange arr nr, namn, e-post, adress och personnummer i anmälan. För att se alla höstens utbildningar för föreningar och cirkelledare, klicka här>>

Hittar du inte den utbildning du söker? Vi kan också skräddarsy utbildningar utifrån era behov. Kontakta din närmaste expedition så hjälper vi till.