Gå till innehåll

Nyhetsbrev september 2010

Här på ABF Norra Stor-Stockholm är det en del nyheter. Vi har fått en ny hemsida och ett gäng nya cirklar och andra utbildningar sätter snart igång när det är studiestart i dagarna. Men framför allt har vi en ny ombudsman. En ny fräsch höst alltså, men där mycket också är inarbetat och bekant. Varmt välkomna in från höstrusket till oss på ABF Norra Stor-Stockholm!

Ibland sägs det bättre av någon annan

Ibland når vi inte fram med det vi vill säga, trots att vi har alla fakta på våra fem fingrar och kan alla turer utan och innan. Ibland talar vi för döva öron - inte för att det är något fel på vårt budskap utan för att vi uppfattas som budbärare med ett egenintresse. Då är det väldigt bra att det finns människor som står lite vid sidan av, men som är lika upprörda över vad som händer i ett Sverige styrt av en borgerlig regering. Människor med engagemang och förmåga att formulera sig. Människor som Stellan Skarsgård. Se hans tal från en rödgrön dag i Kungsträdgården på Youtube.com och sprid gärna filmen vidare. Klicka här för att se filmen>>

/Sara Jägare, ombudsman ABF Norra Stor-Stockholm
________________________________________

ABF har fått ny hemsida

Nu har ABF Norra Stor-Stockholm fått en ny hemsida. Sidan lanserades i augusti och används nu för fullt. Den nya sidan ser lite annorlunda ut och är lättare att hitta på än den gamla. Även www.seniorakademin.se har fått ett nytt utseende. Vi uppdaterar ständigt hemsidan, men det kan förstås ändå bli fel och saknas saker. Därför ser vi gärna att ni kommer med förslag och funderingar kring den nya hemsidan.
Maila dina synpunkter till kommunikatör, Hanna Schubert på hanna.schubert(at)abf.se.
________________________________________

Aktuellt


ABF i Järfälla firade 90 år

Den 8 september firade ABF i Järfälla sitt 90-årsjubileum. Det bjöds på olika ”prova-på-aktiviteter”, uppträdanden, tipspromenad och förtäring. Intresset var storslaget, närmare 180 personer besökte firandet som inleddes av Sara Jägare, ny ombudsman på ABF Norra Stor-Stockholm. Läs mer om firandet här>>

Hyresgästdagen i Väsby I Upplands Väsby firades
Hyresgästdagen lördagen den 22 augusti. ABF och flera av våra samverkansparter deltog som vanligt i firandet. Vi hade informationstält, hjärt- och lungräddning, lotterier, ansiktsmålning mm. Programmen gick åt som smör i solsken. Dagen bjöd på vackert väder, trevliga uppträdanden från scenen och massor av folk. En riktig folkfest!

Ny konsthall i Marabouparken
Som många redan upptäckt har Marabouparken fått en alldeles ny konsthall. ABF Norra Stor-Stockholm vill som vän av kulturen uppmuntra alla att besöka den. Vi ordnar även en krokicirkel i samarbete med konsthallen i höst och ABF Seniorakademin arrangerar en guidad visning där.  ________________________________________

Sara Jägare, ny ombudsman för ABF Norra Stor-Stockholm


Den första september tog Sara Jägare över rollen som ombudsman för ABF Norra Stor-Stockholm efter Rosalie Sanyang som går i pension.

Sara, du har precis blivit ombudsman på ABF Norra Stor-Stockholm, hur känns det om du måste beskriva det med tre ord?

– Jag känner mig omtumlad, imponerad och inspirerad eftersom ABF NSS är så otroligt kreativt, handlingskraftigt och mångsidigt.

Vad gjorde du innan du kom till ABF Norra Stor-Stockholm?

– Jag var med och ledde omställningen från Runö folkhögskola och kursgård till Runö utbildnings- och utvecklingscentrum. Runö är en gammal LO-skola som har fått en ny roll som mötesplats och pedagogisk resurs.

Vad har du för relation till ABF?

– Lång och kärleksfull... 1988 gick jag min första studiecirkel - Datorn och jobben. Det var en fantastisk upplevelse. Jag fick ledigt ifrån mitt monotona jobb på bokbinderiet, fick betalt och hade jättekul framför dessa mystiska apparater. Efter några gånger vågade jag ta med min pojkvän ifrån England, som såklart fick haka på. Cirkelledaren var noga med att alla fikade tillsammans, och hade med sig kaffebröd. Sedan dess har jag varit både cirkeldeltagare och cirkelledare, förtroendevald och samarbetspartner till ABF.

Har du några särskilda förhoppningar inför arbetet på ABF Norra Stor-Stockholm?

– Jag hoppas kunna bidra till och ytterligare stärka den viktiga roll som ABF spelar i samhället både för individers utveckling och för ett samhälle präglat av solidaritet och demokrati. Att vår verksamhet ska ge mest till dem som fått minst är kanske den största utmaningen.

Fakta om Sara Jägare ´
Namn: Sara Jägare Ålder: 44 år
Familj: Maken Niklas, barnen Anton, Karl och Erik Bor: i Sundbyberg
Intressen: Skönlitteratur, sommarstugan (i ständigt renoveringsbehov)
Bästa folkbildningsupplevelse: Måste jag välja så var det faktiskt en "vild" studiecirkel. Vi var ett gäng aktiva i arbetarrörelsen som träffades någon kväll i månaden för att diskutera angelägna och aktuella frågor. Vi hade ingen studieplan eller närvarolista men ett genuint intresse av att höra varandras åsikter och bryta perspektiv.

________________________________________

Aktuella arrangemang


Filmfestival i Kallhäll

För 11:e gången genomför Folkets Hus Kallhäll tillsammans med medlemsorganisationer en filmfestival. Festivalen startar den 30 september och pågår till den 3 oktober. Filmer för alla åldrar och smaker visas under dagarna till ett lågt pris. Läs mer här>>

Sundbybergs teaterfestival
Den 16e oktober är det Teaterfestival på kulturcentrum i Hallonbergen för femte året i rad! Bered er på en dag av drama, revy, opera, sång, musik och humor. Sätt av dagen och håll koll på programmet här>>. Passa också på att utnyttja rabattkupongen i årets studieprogram från ABF Norra Stor-Stockholm som ger två biljetter för priset av en.

Evenemangsguiden
Se hela vår evenemangsguide här>>.

Temasatsningar
Vi fortsätter att jobba med våra teman, Läslust, Feministisk mötesplats, Seniorakademin, Globalakademin och Café Q. Läs mer om våra teman och ännu mer kulturverksamhet här>>.

________________________________________

Utbildningar för föreningar och cirkelledare


Vi vill erbjuda våra cirkelledare och de föreningar som samarbetar med oss verktyg för att utvecklas i folkbildningsarbetet. Vi har ett brett utbud av utbildningar både för cirkelledare och för föreningar
.

I höst satsar vi extra på olika datorutbildningar, eftersom Internet är en stor tillgång i cirkelarbetet. Vi har som vanligt utbildningar för de olika funktionerna i en styrelse och cirkelutbildningar på flera språk. I år har finska tillkommit.

En annan satsning i höst heter Väx som förening och den innehåller tre utbildningar som alla ger verktyg för att få föreningen att utvecklas. Rubrikerna för dessa utbildningar är Bättre möten, Påverkansarbete samt Hur växer och syns föreningen?. För att se alla höstens utbildningar för föreningar och cirkelledare, klicka här >>.

Hittar du inte den utbildning du söker? Vi kan också skräddarsy utbildningar utifrån era behov. Kontakta din närmaste expedition så hjälper vi till. ________________________________________

Kontakt: (vxl): 08-505 868 00

Redaktör: Hanna Schubert
Ansvarig utgivare: Sara Jägare

www.nss.abf.se